Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Oradea
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a liturghisit la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, în cea de a douăzeci și patra Duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 7 noiembrie 2021.
În textul evanghelic evocat în cadrul Dumnezeieștii Liturghii am aflat relatat miracolul Învierii fiicei lui Iair (Luca 8, 41-56), care este prefațat de tămăduirea femeii care, de doisprezece ani, suferea de o cumplită scurgere de sânge. Două minuni înfăptuite de Domnul Hristos și, totodată, două lecții de viață, cu totul profunde, pe care Fiul lui Dumnezeu le-a lăsat ca zestre întregii umanități.
Pornind de la textul lucan, Chiriarhul locului a rostit un cuvânt de învățătură în care le-a tâlcuit credincioșilor înțelesurile spirituale găzduite de fragmentul scripturistic, constituindu-se într-o lentilă prin care putem vedea și noi, astăzi, într-o manieră duhovnicească, provocările și încercările prin care trecem cu toții.
Faptul că din acea mulțime de oameni numai femeia cu scurgere de sânge s-a vindecat, ne descoperă pedagogia divină, care nu este nicidecum discriminatorie, ci fiecare intervenție directă a lui Dumnezeu în lume are ca scop transmiterea unui mesaj discret și complex fiecăruia dintre noi, înțelegerea deplină a acestuia fiind posibilă doar în urma unei cercetări obiective și critice a propriei interiorități. Vedem o femeie care de doisprezece ani pătimea cumplit, care se împuținase și sărăcise pentru că toată averea o cheltuise cu doctorii, iar aceștia cu nimic nu au putut să o vindece. Domnul Hristos, însă, o tămăduiește cu puterea Sa dumnezeiască și o vădește pentru a le arăta tuturor că Fiul lui Dumnezeu poate să vindece toată boala și neputința, chiar și acolo unde doctorii și știința medicală nu mai au niciun cuvânt și nicio putere. Dumnezeu poate să intervină și să facă minuni acolo unde află credință, căci da, întâi de toate este nevoie de credință. Acolo unde nu mai există nicio speranță și nicio șansă, dacă omul crede cu adevărat în puterea lui Dumnezeu, acesta poate să primească ajutorul de Sus, de la Dumnezeu.
Ierarhul Oradiei a evidențiat că nu este întâmplătoare prezența celor trei ucenici, Petru, Iacov și Ioan, la minunea învierii fiicei lui Iair, aceștia urmând să fie martori și la minunea Schimbării la Față a Domnului Hristos. Slava dumnezeiască, pe care cei trei apostoli o văd ca „în ghicitură” la învierea fiicei lui Iair, o vor vedea deplin pe Tabor, când ochii lor vor fi deschiși pentru ca să vadă și să înțeleagă. Tot ceea ce a făcut Mântuitorul a fost încărcat de simbol, de putere și de mesaj pentru noi oamenii, pentru ca să înțelegem și să nu ne tulburăm, să credem și să așteptăm ajutorul Său.
Preasfinția Sa i-a invitat pe credincioși să vadă în tabloul dramatic pe care ni-l propune Evanghelia duminicală o analogie fidelă a vremurilor dificile cu care ne confruntăm în ultima vreme și pe care suntem îndemnați de Domnul Hristos să le escaladăm cu ajutorul Său, ținând aproape de El. Așa cum au suferit Iair și femeia cea bolnavă, precum și mulțimile de bolnavi pe care le-a vindecat Domnul, așa suferă și lumea noastră. Așa suferim și noi acum, bolnavi, neputincioși, lipsiți, vizitați prea adesea de moarte și de apropierea ei. Lumea noastră este din ce în ce mai sumbră, mai întunecată, plăpândă și fragilă. Într-o astfel de lume, a întristărilor și a plângerii, Dumnezeu este prezent cu puterea Sa vindecătoare și dorește să ne ajute. Este nevoie doar de puțină credință în puterea și ajutorul lui Dumnezeu. Și, atunci, acolo unde pentru oameni este cu neputință, Dumnezeu intervine miraculos cu puterea Sa vindecătoare și mântuitoare. Aceasta dorește Sfânta noastră Biserică să ne învețe în Duminica de astăzi. Dincolo de suferință, de norii care se abat peste cerul sufletului nostru, dincolo de spaima de moarte și de iminența ei, mai mare decât ea, este dragostea lui Dumnezeu, Cel Care a biruit moartea prin însăși moartea pe Cruce a Fiului Său, Cel fără de nicio vină, Care a luat asupra Sa păcatele lumii, Mielul lui Dumnezeu.
În cadrul sfintei slujbe, Episcopul Oradiei a hirotonit în treapta slujirii diaconale pe teologul Viorel-Florin Petruse.
Diac. Andi Constantin Bacter