Mănânc sănătos!
Elevii claselor primare de la Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” – clasa a II-a A (prof. Ramona Erdeli), clasa a III-a B (prof. Alina Selegean și prof. Alexandra Ciuciu), clasa a IV-a A (prof. Elena-Viorica Brege) și-au reamintit cât de importantă este alimentația pentru sănătatea omului. O alimentație sănătoasă trebuie să fie bogată în fructe și legume, de toate soiurile și culorile. Toate au un conținut bogat de vitamine, minerale și fibre și au efecte benefice asupra sănătății noastre. Tatăl unei fetițe din clasa a IV-a A, Cosmin Plaian - medic de profesie, a fost în mijlocul elevilor pentru a le prezenta ”mici secrete” și sfaturi pentru a fi sănătoși.
- Ce trebuie să facem pentru a fi sănătoși?
- De ce mi-e foame?
- De ce trebuie să mâncăm fructe și legume?
... au fost întrebări care au dat ”startul” întâlnirii.
Și cum ”călătoria” fiecărui aliment începe cu cavitatea bucală, elevii au aflat despre aparatul digestiv ”însoțind” o bucată de măr în călătoria lui de-a lungul tubului digestiv, urmărind un clip video. Au ajuns, astfel, în stomac și au aflat că aici mâncarea este transformată în terci cu ajutorul sucului gastric, iar intestinul – puternic vascularizat – absoarbe nutrimentele de care are nevoie corpul nostru. Deci, mâncăm pentru a ne alimenta organismul cu energie!
Printre regulile pentru o viață și alimentație sănătoasă consumul de fructe și legume este esențial.
Elevii, fie au pus întrebări, fie au răspuns unor întrebări, ori și-au consolidat cunoștințele de la alte discipline și și-au exprimat părerea despre varietatea fructelor și legumelor.
- Morcovii conțin vitamina A și ne ajută să vedem mai bine!
- Citricele au vitamina C, bună pentru creșterea imunității!
... au fost câteva din răspunsurile copiilor interesați de un stil de viață sănătos. Toate legumele și fructele conțin o gamă variată de nutrienți care ne ajută să fim sănătoși, să avem o vedere ageră, oase și dinți mai puternici, memorie bună sau o inimă sănătoasă.
Este și amuzant să le mănânci, deoarece unele sunt zemoase, altele crocante, unele trebuie să le decojești iar altele nu.
-Toate ne îmbie prin varietatea culorilor, aromelor și textura lor!a concluzionat domnul doctor Plaian.
Și pentru că ni s-a făcut poftă, ne-am pus șorțulețele și am pregătit o delicioasă salată de fructe pe care am savurat-o!Fructele aduse s-au îmbinat într-un gust plăcut și în satisfacție maximă!
E bine de știut:
- Ești ceea ce mănânci!
- Minte sănătoasă în corp sănătos!
- Un măr pe zi te îndepărtează de doctor!
- Mănânci colorat, trăiești sănătos!
Prof. înv. primar Elena-Viorica Brege