Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Manifestare culturală la Aleșd

Manifestare culturală la Aleșd

Ziua de duminică, 28 noiembrie 2021, a fost una deosebită pentru credincioșii bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorulˮ din orașul Aleșd. La invitația părintelui paroh Ovidiu Ioan Bocșan, credincioșii parohiei au participat în număr foarte mare la manifestările religioase și culturale desfășurate în biserica parohială, iar enoriașii și-au adus aportul pentru ca această zi să fie una memorabilă și evenimentul unul de anvergură.

Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în sobor de trei preoți în biserica parohială, apoi a continuat cu oficierea slujbei Parastasului pentru Părintele Arsenie Boca, trecut la cele veșnice în ziua de 28 noiembrie, în urmă cu 32 de ani, pentru jerfelnica preoteasă Ana Bocșan, trecută la cele veșnice prea repede, dar și pentru toți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, adormiți întru Domnul. La sfârșitul sfintelor slujbe toți credincioșii au participat la o agapă creștină.

Într-un cadru festiv, la sfârșitul celebrărilor liturgice a fost lansată ultima carte a Părintelui Dan Marcel Iluța, preot paroh la Parohia Gepiș, intitulată „Cine suntem? – adevărul ca poveste ˮ, un roman despre istoria poporului român, despre adevăruri ascunse, despre dragoste și jerfelnicie.

În cadrul manifestării culturale, moderată de Părintele paroh Ovidiu Bocșan, a luat cuvântul părintele Ștefan Avram, editorul volumului, care a prezentat tema acestei cărți. În continuare a vorbit doamna Silvia Koșa, bibliotecar la Biblioteca Orășenească „Octavian Gogaˮ din Aleșd, menționând câteva dintre adevărurile cuprinse în această carte și ologiind autorul pentru curajul de care a dat dovadă în scrierea acestui roman.

Autorul romanului a prezentat gândurile care l-au determinat să scrie această carte, dar și ceea ce vrea să realizeze prin acest demers editorial. În încheiere, părintele paroh Ovidiu Bocșan a mulțumit tuturor invitaților și participanților la acest eveniment cultural pentru interesul manifestat față de acest moment important din viața comunității urbei de pe valea Crișului Repede.

Atmosfera a fost una de sărbătoare și de comuniune frățească, toți cei prezenți reușind să se bucure de această zi minunată pentru Parohia Aleșd, având năzuința că acest eveniment este unul din multele ce vor urma pentru credincioșii parohiei, obișnuiți cu manifestările cultural-artistice pe care părintele paroh le organizează frecvent, ca o mărturisire a credinței noastre străbune și ca un imbold peste ani pentru tânăra generație de a urma pilda înaintașilor de a păstra unitatea de neam și de credință, mai ales că ne aflăm în apropierea sărbătoririi Zilei Naționale, comemorând jerfa strămoșilor noștri, pentru unitate și demnitate națională, încununată cu  Marea Unire de la 1918. 

Pr. Ovidiu Bocșan