Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Manifestări duhovnicești și cultural-artistice la Beiuș

Manifestări duhovnicești și cultural-artistice la Beiuș

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în urbea de pe Crișul Negru, inima Țării Beiușului, au avut loc, în zilele de 17 și 18 decembrie anul curent, două manifestări cu o mare încărcătură spirituală.

Astfel, în ziua de Duminică, 17 decembrie, când Biserica dreptmăritoare îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Daniel, credincioșii ortodocși din Beiuș, la inițiativa Preacucernicului Părinte Protoiereu Marian Vasile Popa, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preacucernicul Părinte Profesor Constantin Necula de la Sibiu. Cu acest prilej, „biserica din deal” a Parohiei Beiuș I, păstorită cu multă râvnă de Părintele Protopop, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor însetați după Dumnezeu. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți prezidat de Părintele Profesor, care a și rostit un minunat cuvânt de învățătură la Evanghelia zilei, spre folosul duhovnicesc al celor prezenți.

Manifestarea a continuat în a doua parte a zilei, de această dată la Casa de Cultură a Municipiului Beiuș, prilej cu care cunoscutul preot profesor a susținut conferința intitulată „Prin Betleem spre Înviere”, în fața unei mari mulțimi de credincioși din Beiuș și nu numai. În prima parte a conferinței, uzând de cunoștințele sale aprofundate de arheologie biblică, Părintele Necula a făcut o incursiune istorico-arheologică în spațiul geografic al Țării Sfinte, Israelul de azi, în care S-a născut Mântuitorul lumii. Au fost trecute în revistă momente ca scena Nașterii, a primei minuni săvârșite de Mântuitorul, de la Cana cea din Galileea, până la momentul Învierii și Înălțării la cer a Fiului lui Dumnezeu înnomenit. În partea a doua, cei prezenți au putut adresa întrebări conferențiarului, acesta răspunzând la toate nelămuririle, uneori cu binecunoscutu-i umor duhovnicesc, gustat din plin de toți cei prezenți.

Șirul manifestărilor a continut luni, 18 decembrie 2023, în același spațiu al Casei de Cultură, unde s-a desfășurat ediția a XVII-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, în cadrul programului județean ,,Bihorul Colindă”, organizat în parteneriat de Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Oradiei prin Protopopiatul Beiuș, Biblioteca Jude­țeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al județului Bihor și Primăria Municipiului Beiuș.

Din partea Eparhiei Oradiei, ca delegat al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost prezent Preacucernicul Părinte Profesor Radu-Valer Rus, vicar eparhial, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dl. inspector general Horea Abrudan, alături de Preacucernicul Părinte Inspector Florin Negruțiu, iar din partea Protopopiatului gazdă, Părintele Protoiereu Marian Vasile Popa. De asemenea, au fost prezente autorități județene și locale (dna. Ancuța Șchiop, directoarea Bibliotecii Județene, consilieri județeni, respectiv dl. Gabriel Popa, primarul Municipiului Beiuș, alături de alte oficialități locale), preoți, alți invitați, precum și mulți credincioși dornici să asculte, în prag de mare praznic, vestea cea bună a Nașterii Domnului.

La festival au participat 20 de grupuri de colindători, formate din elevi de la unitățile de învățământ și parohiile din cadrul Protopopiatului Beiuș. Cei aproximativ 400 de colindători participanți au fost însoțiți de către profesorii coordonatori și de către preoții parohi, încântându-i pe cei prezenți cu frumoase colinde tradiționale și cu portul popular autentic românesc al Țării Beiușului.

Tuturor participanților li s-au oferit la finalul interpretării pachete cu cadouri și diplome de participare din partea organizatorilor.

Prin aceste două manifestări duhovnicești și cultural-artistice deopotrivă, dreptmăritorii creștini din Beiuș au avut ocazia de a parcurge cu ochii minții drumul Betleemului Țării Sfinte și de a retrăi bucuria străvechilor colinde românești prin suflet de copil, menținând flacăra dreptei credințe afară din obroc și pe mai departe.

Pr. prof. Traian Nojea