Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Mica Unire sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, din Oradea

Mica Unire sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au marcat împlinirea celor 155 de ani de la Unirea din 24 ianuarie 1859 printr-un program special, menit să evoce și să valorifice acest moment important din istoria poporului român.

În deschiderea manifestărilor, domnul profesor de istorie Alin Oros a prezentat contextul istoric premergător actului unirii, precum și consecințele acestui act pentru evoluția istorică, culturală și spirituală a poporului român. La rândul lor, elevii Denisa Bitiș și Șerban Raț, din clasa a VIII-a B, au evocat momentul unirii printr-un bogat material powerpoint.

Întrucât toate evenimentele legate de procesul unirii îl au ca protagonist pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, elevul Nicolae Curta din clasa a XII-a a interpretat o baladă populară prin care a redat trăsăturile domnitorului român, așa cum a fost acesta perceput de poporul de rând. Tabloul personalității lui Alexandru Ioan Cuza a fost completat, apoi, printr-un recital de poezii specifice susţinut de elevii Paul Oros, Marius Lichinţeanu, Denisa Biţiş şi Tania Tabora.

Momentul poetic a fost urmat de un recital de cântece patriotice, susținut de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, cântece care au trezit în sufletele celor prezenți sentimente profunde legate de credință, țară și neam, iar la final cadrele didactice și elevii prezenți s-au prins într-o horă a Unirii, simbolizând prin aceasta comuniunea cu întregul neam românesc de pretutindeni.

Cu sensibilitatea şi inocenţa specifică vârstei, elevii claselor a II-a A şi a II-a B, coordonaţi de învăţătoarele Viorica Brege şi Maria Tirpe, au desluşit înţelesurile evenimentului istoric din lectura Cuza Vodă şi Unirea, înţelesuri care au prins culoare, materializându-se într-o frumoasă expoziţie de desene tematice realizate de ei. Şi pentru a-şi exprima bucuria evenimentului aniversat, cu steguleţe în mâini, s-au prins şi ei într-o mare horă a unirii în curtea şcolii.

Tot în această zi de 24 ianuarie 2014, un echipaj format din 3 elevi ai liceului au participat la concursul judeţean de istorie cu tema La vremuri noi, om nou - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar un grup de elevi, împreună cu Părintele Prof. Radu Rus, directorul Liceului, l-au însoţit pe Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la manifestările organizate în centrul municipiului Oradea, în cinstea Unirii Principatelor.

Unitatea statală a României moderne, stabilită la 24 ianuarie 1859 şi desăvârşită la 1 decembrie 1918, are ca bază de neclintit unitatea spirituală de neam, de limbă şi de credinţă, căreia creştinismul ortodox românesc i-a dat conştiinţă naţională, vie şi activă, în cadrul Bisericii noastre străbune de peste 2000 de ani. De aceea, atunci când sărbătorim Unirea Principatelor Române, nu trebuie să uităm că ea a fost posibilă prin rugăciunile și prin participarea totală şi plină de dragoste a Bisericii noastre străbune din Muntenia şi din Moldova.