Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Moment aniversar de Ziua Naţională la Săcueni, Bihor

Moment aniversar de Ziua Naţională la Săcueni, Bihor

Comunitatea ortodoxă din Săcueni s-a aflat marți, 1 decembrie 2015, în zi de sărbătoare.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Parohia Ortodoxă Română din Săcueni, în parteneriat cu Liceul Teoretic Săcueni, a organizat o serie de activități având ca scop marcarea Zilei Naționale a României, acțiuni care au adus împreună oficialități locale, credincioși, copii și părinți.

La ora 10, Părintele paroh Ciprian Antal împreună cu reprezentanții Poliției de frontieră, Poliției locale și a Secției de pompieri au participat la o depunere de coroane, precedată de slujba parastului la crucea ridicată de către soldații români în 1939 și amplasată pe Valea Ierului.

Începând cu ora 12, în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Săcueni a continuat seria manifestărilor cu oficierea slujbei de Te Deum și a Parastasului pentru eroii neamului de către un sobor de preoți condus de părintele Adrian Popovici, consilier economic la Centrul eparhial, delegatul chiriarhului locului la acest eveniment.

Grupul de elevi de la Liceul Teoretic Săcueni, îmbrăcați în costume populare, pregătit și coordonat de către doamna preoteasa Gabriela Antal, profesor de limba română, împreună cu doamna învățătoare Carmen Tivadar, a susținut un program artistic cuprinzând cântece patriotice și colinde. La final, copiii au primit daruri din partea parohiei, prin grija părintelui paroh și a consiliului parohial, respectiv a unor sponsori generoși.

La activitățile desfășurate în sfânta biserică au participat un număr mare de credincioși, părinți ai copiilor, oficialități locale, cadre didactice și conducerea unității de învățământ din localitate.

Programul a continuat cu depuneri de coroane de către preoții slujitori, primarul localității, reprezentanții Poliției de frontieră, Poliției locale și a Secției de pompieri la crucea ridicată în cinstea eroilor din curtea bisericii.

În final toţi cei prezenţi au fost invitați să participe la o agapă organizată de către Parohia Săcuieni.

În localitatea Săcueni comunitatea românească ortodoxă, minoritară, este constituită dintr-un număr mic de credincioși, însă este foarte prezentă în comunitate prin acțiunile cu caracter cultural, educațional și religios pe care preotul paroh le organizează în mod constant pentru a menține trează conștiința religioasă şi de neam într-un spațiu multietnic, multicultural și pluriconfesional.