Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Naşterea Domnului prăznuită la Oradea

Naşterea Domnului prăznuită la Oradea

Marele praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos din Anul Mântuirii 2016, Duminică, 25 decembrie, a fost sărbătorit cu multă bucurie duhovnicească de către întreaga suflare dreptmăritoare din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

La Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența a peste o mie de credincioşi orădeni, veniţi să se îmbogăţească spiritual şi să primească merinde pentru suflet în ziua sfântă de Crăciun.

A fost pentru a doua oară când Sfânta Liturghie din ziua praznicului împărătesc al Nașterii Domnului a fost săvârșită în catedrala propriu-zisă. Prin voia și ajutorul Atotputernicului Dumnezeu și grija permanentă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în interiorul somptuosului lăcaș de închinare s-au finalizat, la începutul lunii decembrie din anul 2015, lucrările de introducere a instalațiilor termice de încălzire prin pardoseală, astfel încât sfintele slujbe se săvârșesc în spațiul generos al catedralei propriu-zise și în perioada de iarnă.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corul Sfinții Melozi al tinerilor de la Catedrala Episcopală din Oradea.

În cadrul slujbei, cu binecuvântarea Chiriarhului, s-a dat citire Scrisorii Pastorale cu prilejul Nașterii Domnului a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

La final, Ierarhul a adresat dreptmăritorilor creștini alese urări de sărbători fericite și binecuvântate, îndemnând ca, în aceste zile de praznic, să îşi umple sufletele de lumina şi bucuria ce izvorăsc din Naşterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem, Care a venit în lume pentru mântuirea neamului omenesc.

În a doua zi de Crăciun, luni, 26 decembrie 2016, când întreaga Biserică dreptmăritoare prăznuieşte Soborul Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica Buna Vestire din parohia Sânmartin, localitate aflată în zona metropolitană a Oradiei, în sobor de preoţi şi diaconi, la sfânta slujba luând parte numeroși credincioși din localitate.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea fragmentului scripturistic rânduit, Preasfinţia Sa a vorbit despre marele dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii, în persoana Fecioarei Maria, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cea care s-a învrednicit a-L naşte pe Fiul lui Dumnezeu, Care S-a întrupat din Sfânta Fecioară, prin lucrarea Duhului Sfânt, fără a strica peceţile fecioriei sale, subliniind rolul important al Maicii Domnului, care este şi Maica duhovnicească a Bisericii, în împlinirea tainei mântuirii neamului omenesc.