Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / O nouă generație de absolvenți ai Liceului Ortodox din Oradea

O nouă generație de absolvenți ai Liceului Ortodox din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de vineri, 31 mai 2019, promoția 2015-2019 a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a încheiat cursurile liceale în mod festiv.

Prima parte a zilei a constat într-un program liturgic, săvârșindu-se Sfânta Liturghie, urmată de slujba de Te-Deum, de către soborul Părinților Profesori de la Liceul Ortodox, în frunte cu Preacucernicul Prot. Prof. Radu Rus, Consilier al sectorului învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Directorul Liceului Ortodox orădean.

Programul a continuat cu intonarea tradiționalului imn academic „Gaudeamus igitur” de către absolvenți, după care împreună cu dirigintele au participat la ultima oră de dirigenție, pentru a depăna amintiri și a retrăi momente de suflet din timpul celor patru ani de liceu.

A doua parte a zilei s-a desfășurat în sala festivă a liceului, unde absolvenții au fost felicitați, iar cei merituoși au fost premiați.

Absolvenții, împreună cu invitații lor s-au bucurat de onoarea de a avea în prezidiu pe Preacucernicul Părinte Nicolae Pop, vicar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, delegatul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pe Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, Președintele Senatului Universității Oradea, pe Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, pe Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Județean Școlar Bihor, pe Doamna Viorica Cherteș, președinte AFOREO, precum și pe reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea și ai Asociației Părinților la nivelul școlii.

Preacucernicul Părinte Nicolae Pop, vicar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei a transmis din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cuvânt de binecuvântare și de prețuire pentru absolvenți, pentru profesorii care i-au îndrumat și pentru părinții care i-au susținut.

După discursurile membrilor prezidiului, șeful de promoție, absolventul Cătălin Daniel Balint, a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere la adresa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la adresa corpului profesoral și al colegilor din clasele mai mici, amintind experiențele frumoase prin care au trecut absolvenții pe parcursul anilor de liceu.

A urmat momentul predării tradiționalei chei a succesului de către absolvenți, colegilor din clasa a XI-a, după care reprezentantul clasei a XI-a, elevul Gabriel Crăciun, le-a mulțumit colegilor mai mari pentru experiența împărtășită împreună, urându-le succes mai departe la examenele care îi așteaptă.

Dirigintelui clasei, Pr. Prof. Alin Florin Sonea i-a revenit misiunea de a face ultima premiere a absolvenților, care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a.

Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei a oferit premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu.

Astfel, Premiul „Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, i-a revenit șefului de promoție Cătălin Daniel Balint. Premiul „Episcop Dr. Andrei Magier”, pentru Dogmatică și Studii biblice, i-a revenit absolventului Gabriel Mircea Țoța. Premiul „Episcop Roman Ciorogariu”, pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească, a fost acordat absolventului Daniel Ionuț Domocoș.

Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă, i-a fost acordat absolventului Călin Florin Laurențiu Bărar. Pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul Raul George  Gordan a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman”. Absolventul George David a primit Premiul „Diacon Nicolae Firu”, pentru Muzică bisericească.

Absolventului Ștefan Nicolae Fritea i-a revenit Premiul „Sfântul Vasile cel Mare” pentru Patrologie, iar pentru implicare în activități culturale, Darius Adrian Ivan a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ultimul premiu, „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absolventului Vlad Teodor Mihai Matei, pentru implicare în activități filantropice.

Premiile au constat în cărți cu conținut teologic, apărute la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Promoția 2015-2019 este a zecea promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, liceul fiind înființat, în anul 2007, la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, iar în prezent se bucură de statutul de Școală Europeană și Școală Ambasador a Parlamentului European.