Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / O nouă promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

O nouă promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Într-un cadru restrâns, date fiind condițiile pandemice, dar festiv totuși, a venit rândul promoției 2021 a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea să marcheze momentul încheierii celor patru ani de liceu. Astfel, în a treia zi a primei luni de vară, tinerii absolvenți au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te-Deum, săvârșite în Paraclisul cu hramul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana din cadrul școlii, alături de dascălii care i-au format pe parcursul anilor de liceu.

 Participând și dând răspunsurile la Sfânta Liturghie, absolvenții în frunte cu dirigintele lor, Preacucernicul Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile și ajutorul primite în timpul anilor de studiu, și mai cu seamă în ultimul an, trecând cu bine prin toate transformările și încercările care au avut loc în întreaga lume.

 La sfârșitul programului liturgic, Preacucernicul Prot. Prof. Radu Valer Rus, Directorul Liceului Ortodox, a scos în evidență faptul că promoția actuală este una specială, așa cum specială este fiecare generație în felul ei prin diversitatea darurilor cu care ne înzestrează Creatorul pe fiecare dintre noi.

 Deși a prins vremuri de restriște, generația de absolvenți din acest an a fost părtașă unor importante momente istorice la nivel local și eparhial; vizita istorică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Eparhia Ortodoxă Română a Oradiei, în luna septembrie a anului 2020, an ce a marcat Centenarul restatornicirii Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei prin strădaniile ctitorului ei, vrednicul de pomenire Episcop Roman Ciorogariu; respectiv anul 2021- Centenarul întronizării ierarhului acestei eparhii, „arhiereul cu dreapta frântă”, patronul în același timp al școlii confesionale orădene.

Felurimea darurilor primite și cultivate de absolvenți a adus roade pe parcursul anilor de liceu, concretizate în rezultatele la concursurile școlare locale și naționale.

 A doua parte a programului a continuat tot în paraclisul școlii, unde șeful de promoție, absolventul cu media anilor de studiu 10, Florin Creț, a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere la adresa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la adresa corpului profesoral și a colegilor din clasele mai mici. A urmat momentul predării tradiționalei chei a succesului de către absolvenți, colegilor din clasa a XI-a, care, prin elevul Alex Teodorescu, au transmis un mesaj de suflet din partea colegilor mai mici.

Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei a oferit premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu. Astfel, Premiul „Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, i-a revenit șefului de promoție Florin Creț, care a obținut și  Premiul „Episcop Dr. Andrei Magier”, pentru Dogmatică și Studii biblice. Premiul „Episcop Roman Ciorogariu”, pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească, a fost acordat absolventului Ioan Sebastian Florea. Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă, i-a fost acordat absolventului Daniel Răzvan Biț. Pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul Andrei Ioan Cereșan a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman”. Absolventul Cătălin Vasile Fekete a primit Premiul „Diacon Nicolae Firu”, pentru Muzică bisericească. Absolventului Ionuț Adelin Pop i-a revenit Premiul „Sfântul Vasile cel Mare” pentru Patrologie, iar pentru implicare în activități culturale, Diana Mihaela Bogan a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ultimul premiu, „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absolventului Mihai Emanuel Morlocan, pentru implicare în activități filantropice.

Premiile au constat în cărți cu conținut teologic, apărute la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Preacucernicului Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, dirigintele clasei i-a revenit misiunea de a face ultima premiere a absolvenților, care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a.

Programul a continuat cu intonarea tradiționalului imn academic „Gaudeamus igitur” de către absolvenți, după care împreună cu dirigintele au participat la ultima oră de dirigenție, pentru a depăna amintiri și a retrăi momente de suflet din timpul celor patru ani de liceu.

Promoția 2017-2021 este a douăsprezecea promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, liceul fiind înființat, în anul 2007, la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, iar în prezent se bucură de statutul de Școală Europeană și Școală Ambasador a Parlamentului European în România.

Pr. Prof. Alin Sonea