Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / O statuie a Episcopului martir Nicolae Popovici se va edifica la Oradea

O statuie a Episcopului martir Nicolae Popovici se va edifica la Oradea

În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei, 16 noiembrie 2022, cea de a doua zi din Postul Nașterii după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a primit vizita a unei delegații venite din Arhiepiscopia Sibiului, conduse de Părintele Viorel-Sorinel Alexe, preotul paroh de la Parohia Biertan, Protopopiatul Mediaș, la care s-a adăugat Părintele Dorel-Octavian Rusu, Protopop onorar al Oradiei.

Subiectul central al acestei ședințe a vizat dorința Părintelui Viorel-Sorinel Alexe de a edifica în municipiul Oradea o statuie a marelui Episcop martir Nicolae Popovici, cel de al doilea arhipăstor al restatornicitei Episcopii a Oradiei Mari, născut în localitatea săsească Biertan din județul Sibiu. Întrucât satul natal al ilustrului ierarh martir este un spațiu istoric și cultural cu totul special, încadrat în galeria Patrimoniului Mondial ca sit UNESCO, așezarea într-un loc de cinste a unei astfel de efigii ar presupune un proces birocratic anevoios și îndelungat. De aceea, Părintele paroh Viorel-Sorinel Alexe a considerat ca fiind binevenită inițiativa de a înălța această statuie în cetatea Oradiei, pe meleagurile strămoșești ale Bihorului românesc, unde îndelung răbdătorul Nicolae Popovici și-a desfășurat activitatea ca vrednic arhiereu al lui Hristos, mutând, astfel, dorința edificării statuii de la „Betleemul” Vlădicului Nicolae, la „Golgota” pătimirilor sale și locul de unde își așteaptă Învierea.

Preasfințitul Părinte Sofronie a primit cu bucurie și a binecuvântat intenția sibienilor de a ridica un asemenea monument al românității și spiritualității ortodoxe în Oradea, negrăit de semnificativ pentru Episcopia noastră dreptmăritoare, cu atât mai mult cu cât anul viitor se împlinesc 120 de ani de la nașterea strălucitului și eruditului predecesor al Preasfinției Sale, 29 ianuarie 1903. În acest sens, domnul sculptor Romeo-Ștefan Protopopescu i-a prezentat Chiriarhului locului schița cu planul și detaliile statuii, pe marginea cărora s-au purtat discuții în vederea stabilirii proiectului definitiv.

În cadrul aceleiași vizite de lucru, s-a decis și locul cel mai potrivit pentru statuia ierarhului orădean, mai precis pe platoul generos din fața bisericii de enorie „Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință” din Parohia Oradea-Vii, binecunoscuta și istorica „Biserică Albastră”, cum este ea cunoscută de orădeni. Motivația alegerii acestui loc vizează istoria bisericească a Eparhiei, întrucât Episcopul martir Nicolae Popovici este ctitorul și sfințitorul pietrei de temelie a sfântului lăcaș, la 2 octombrie 1938, și întemeietorul parohiei, cea dintâi înființată în Oradea Mare după Marea Unire.

Prin urmare, toți cei prezenți la ședința de lucru au mers la „fața locului”, la biserica „Viilor Orăzii”, pentru o mai bună orientare și situare în spațiu, în vederea conturării formei finale a proiectului înaintat spre aprobare. Aici, delegația eparhială și cea sibiană au fost întâmpinate cu mult entuziasm de slujitorii bisericii, care, cu această ocazie, au prezentat celor veniți biserica parohială, trapeza și Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei. Întru nobila aducere aminte a acestui moment important, Ierarhul Oradiei a lăsat mărturie scrisă cele întâmplate astăzi în „Cartea de aur” a Parohiei Oradea-Vii, la finalul căreia au iscălit toți cei prezenți.

La sfârșit, Preasfințitul Părinte Sofronie a oferit în dar oaspeților ultimele  apariții editoriale ale editurii eparhiale, închinate aceluiași providențial ierarh al Oradiei, Nicolae Popovici.

 Pr. Andi-Constantin Bacter