Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / O vizită ca o binecuvântare

O vizită ca o binecuvântare

Joi, 23 martie 2017, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) a organizat o activitate dedicată în mod deosebit tinerilor, prin care elevi de la mai multe școli din oraș s-au întâlnit cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la reședința episcopală.

  Evenimentul a fost organizat din inițiativa doamnei Viorica Cherteș, președinte al Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, care a însoțit grupul de elevi, alături de câteva doamne din asociație. Au participat elevi de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna”, însoțiți de Doamna Prof. Florentina Socolan, de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” Oradea, însoțiți de Doamna Prof. Alina Deliman, elevi de la Liceul de Arte Oradea, însoțiți de Doamna Prof. Mihaela Costea și elevi de la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” Oradea.

 Preasfinția Sa i-a primit pe oaspeți în paraclisul cu hramul „Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei” de la Centrul Eparhial, „locul cel mai sfânt al casei”, cum a menționat Preasfinția Sa în prezentarea pe care a făcut-o din punct de vedere istoric și simbolistic acestui loc emblematic pentru spiritualitatea orădeană.

Cuvântul adresat celor prezenți a cuprins date istorice, explicații referitoare la simbolistica în Biserica Ortodoxă, la importanța Sfintei Liturghii în viața comunității, la hramul capelei, la modul de organizare al unei eparhii și, în mod special, al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, precum și multe alte aspecte legate de viața duhovnicească. Preasfințitul Părinte Sofronie le-a împărtășit copiilor aspecte din preocupările sale zilnice și din activitățiile permanente ale Episcopiei.

  Cei prezenți au fost invitați să viziteze Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, unde au avut bucuria să admire obiecte liturgice, cărți de cult, icoane și veșminte arhierești și preoțești cu o încărcătură istorică deosebită, un tezaur al viețuirii credinței ortodoxe pe meleagurile noastre. Explicațiile date de Ierarhul locului au trezit și mai mult interesul elevilor dornici de a afla cât mai multe date și aspecte ale modului de realizare, a scopului și simbolisticii fiecărui exponat.

Pentru elevi a fost o surpriză deosebit de plăcută să cunoască aspecte din viața unui episcop. Elevii participanți au dorit să-și arate și ei aprecierea pentru acest eveniment deosebit. Trei eleve de la Liceul de Arte (Amalia Ursan, Elena Mihuța și Denisa Pantea de la clasa de canto popular a Doamnei Prof. Aurica Bonțu) au venit îmbrăcate în frumoase costume populare autentice și au interpretat trei pricesne specifice acestei perioade prepascale. La sfârșit, Preasfințitul Părinte Sofronie a oferit oaspeților iconițe cu Maica Domnului, iar elevii i-au oferit un tablou pictat de ei.

   A fost o zi deosebit de frumoasă și interesantă, iar Preasfinția Sa le-a adresat elevilor invitația unei vizite viitoare. Au fost câteva ore în care timpul parcă s-a comprimat, dezvăluind în fiecare clipă a sa cuvinte, înțelesuri, imagini pline de căldură, istorie, sens și binecuvântare.