Oaspeți italieni la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea
“Novembre….deliziosi profumini di mele, castane e funghi porcini.”
Așa incepe poezia cu care elevii clasei pregătitoare C au întâmpinat delegația scolii I.C. “Don Eustachio Montemurro” din localitatea Gravina in Puglia sosită la Oradea in cadrul Proiectului Erasmus KA1 - Job Shadowing - Open to the future. Membrii acestei delegații (Michele Loglisci - director, Annamaria Colonna - profesor, Arcangela Cicolecchia – profesor și Vittoria Squeo – secretară) au îmbinat timp de cinci zile utilul cu plăcutul printr-o serie de activități desfășurate în cadrul școlii noastre, în instituțiile locale si prin împrejurimi.
Astfel, în ziua sosirii, conducerea scolii noastre, și-a întâmpinat oaspeții alături de un grup de copii îmbrăcați in port popular, care i-au servit cu pâine si sare, precum si de corul clasei a V-a B care au interpretat un cântec în limba italiană dirijați de părintele profesor Ștefan Lakatos. Oaspeții au vizitat școala rămânând foarte plăcut impresionați de atmosfera caldă și respectuoasă care predomină.
Delegația profesorilor italieni a participat la ore demonstrative foarte reușite in cadrul cărora au reușit sa identifice metode noi si inovative utilizate in actul de predare. A existat un fructuos schimb de experiență cu profesorii la ale căror ore au participat- prof Carmen Bacter (învățământ primar), prof Isabela Hărăguș (Biologie) si prof. Gabriel Țica (Educatie socială). Ultima zi petrecută la Oradea a fost marcată de participarea profesorilor italieni la cercul pedagogic al profesorilor de geografie, organizat în școala noastră prin susținerea unei lecții de geografie realizată de către prof. Camelia Chiș.
De asemenea, profesorii italieni au vizitat Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Biblioteca Universității din Oradea, Primăria Oradea, Biserica cu Luna, Cetatea Oradea, unde au avut discuții constructive despre sistemul educațional al celor două țări, au aflat informații inedite despre istoria clădirilor si au avut dialoguri pline de ecou cu liceenii noștri care au ales să le fie ghizi prin oraș.
Colegii noștri italieni s-au bucurat mai apoi de peisajul tomnatic din zona Sinteu, dar si de istoria plină de bogăție a comunității slovace din această regiune. Ghizii, îmbrăcați in straie tradiționale, si-au purtat vizitatorii prin istorie, împletind tradiția, obiceiurile, bucătăria si legenda într-un mod creativ si ingenios.
Au plecat cu multe amintiri speciale, cu dorința de a se reîntoarce și de a păstra legătura prin intermediul proiectelor. Alături de Certificatele de participare, au luat cu ei o părticică din școala și orașul nostru, prin tablourile cu clădiri reprezentative ale Oradiei, pictate de elevi foarte talentați, coordonați de prof. Patricia Marcu.
Cuvintele rostite la plecare, de către domnul director Michele Loglisci “Am avut privilegiul să petrecem câteva zile în acest loc deosebit, in care am învățat mult mai mult decât ne-am așteptat și în care am văzut atâtea lucruri frumoase, însă cel mai de preț este omenia voastră!”, socotim că sunt rezumatul cel mai expresiv al trăirilor adunate de oaspeții noștri.
Prof. Paula Roiti