Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Omagierea poetului Mihai Eminescu la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Omagierea poetului Mihai Eminescu la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

În fiecare an, la jumătatea lunii ianuarie, ne amintim de nașterea „Luceafărului poeziei românești”, zi care în ultimii ani a devenit și Ziua Culturii Naționale. Cu acest prilej, la aniversarea a 165 de ani de la nașterea poetului naţional Mihai Eminescu, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a organizat mai multe activități menite să evidențieze importanța operei eminesciene în istoria și în cultura poporului român.

Îndrumați de profesorii de la catedra de limba și literatura română, elevii liceului și-au arătat măsura talentului, întrecându-se în recitări de poezii, cântece și reprezentații scenice din opera marelui poet. Astfel, joi, 15 ianuarie, elevii din ciclul liceal, care studiază în clădirea istorică de pe strada Republicii, nr. 48, îndrumați de doamna profesoară Ramona Urdea, au pus în scenă, în sala festivă a liceului, două momente artistice la care și-au adus contribuția elevii clasei a IX-a și un absolvent al liceului – Marian Negruț, care a rămas îndrăgostit de Eminescu. Absolventul Marian Negruț a recitat versuri din poeziile poetului național, iar elevii clasei a IX-a, au dat viață personajelor din istoria națională prezente în „Scrisoarea III”, trezind în sufletele celor prezenți sentimente de mândrie națională. Un tânăr talent, elevul Mirel Fanya, din aceeași clasă, a compus și a prezentat o poezie, creație proprie, ce aduce laudă „poetului nepereche.”

Versurile lui Eminescu s-au schimbat din cuvânt în cânt, grație corului „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de Arhid. Prof. Ştefan Lakatos. Vocile tinerilor coriști i-au purtat pe auditori în universul liric al creațiilor eminesciene, capodopere: „Sara pe deal”, „Vreme trece, vreme vine”, etc.

În încheierea programului, Părintele Prof. Dorel Leucea, director adjunct al Liceului, le-a mulțumit elevilor și profesorilor pentru implicarea și dăruirea de care au dat dovadă în pregătirea și reușita programului artistic și a subliniat faptul că tânărul Elie Cristea, viitorul Miron Cristea, primul  Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a fost primul filolog care a studiat opera poetului Mihai Eminescu și care a obținut la Budapesta, în 1895, titlul de doctor în filologie, cu teza intitulată „Viața și opera lui Eminescu”. Scrisă în limba maghiară, teza a fost tradusă în 1985 de către Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, care în corespondența sa cu poetul Geo Bogza, spunea că cine îl iubește pe Eminescu, Îl iubește și pe Dumnezeu.

Programul artistic al elevilor de liceu, a fost dublat, în aceeași zi, de către elevii din ciclul gimnazial de la Liceul Ortodox, care învață în clădirea de pe strada Aluminei, nr. 88. Aceștia, sub coordonarea doamnelor profesoare Mirela Rus și Codruța Bogoșel, au organizat un moment artistic, intitulat „Eminescu suntem noi.”

În deschiderea programului, doamna profesoară Mirela Rus a vorbit despre semnificația zilei, omagierea poetului Mihai Eminescu, respectiv Ziua Culturii Naționale, iar câțiva elevi din clasele a V- a A, a VII-a A și a VII-a B, au prezentat viața și opera poetului într-un material powerpoint.

Au urmat câteva momente în cadrul cărora elevii, îmbrăcaţi în costume populare, au recitat poezii și au interpretat cântece pe versurile lui Eminescu, într-un ambient deosebit și într-o atmosferă de sărbătoare.

Mesajul acestui moment artistic, intitulat sugestiv „Eminescu suntem noi”, a fost acela că întreaga operă a poetului Mihai Eminescu este construită și inspirată din istoria și cultura națională, din care fiecare facem parte. Astfel, noi ne regăsim cu toții în creația literară a poetului și prin aceasta suntem contemporani cu el.

Pentru a extinde festinul cultural al zilei și în afara școlii, elevii claselor de liceu, împreună cu corul „Diacon Nicolae Firu”, au participat în aceeași zi, începând cu ora 16, la Biblioteca Județeană „Gheorhe Șincai” din Oradea, în cadrul unei manifestări organizate de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, unde au pus în scenă același program cultural-artistic, arătând că Eminescu rămâne cel mai măreț dintre fiii acestui popor, iar aniversarea sa, an de an, este un prilej de anamneză, atât spirituală, cât și culturală, ceea ce ne obligă să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ni l-a dăruit.