Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Omagierea poetului național Mihai Eminescu la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Omagierea poetului național Mihai Eminescu la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

            Școala românească aduce, an de an, la mijlocul lui Gerar, omagiu celui care a rămas „poetul nepereche” și „Luceafărul poeziei românești”, zi aleasă, care în ultimii ani a devenit și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta, la aniversarea a 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a organizat mai multe activități menite să evidențieze importanța operei eminesciene în istoria și în cultura poporului român.

            Îndrumați de profesorii de la catedra de limba și literatura română, elevii liceului și-au arătat măsura talentului, întrecându-se în recitări de poezii, cântece și reprezentații scenice din opera marelui poet. Astfel, vineri, 15 ianuarie 2016, elevii clasei a V-a A, coordonaţi de profesoarele Codruţa Caracoancea şi Mirela Rus, au prezentat, în sala festivă a liceului de pe strada Aluminei, în faţa colegilor din clasele gimnaziale şi a cadrelor didactice, un montaj de poezie recitată şi cântată din lirica eminesciană.

            De cealaltă parte, elevii mai mari, din ciclul liceal, care studiază în clădirea istorică de pe strada Republicii, nr. 48, îndrumați de doamna profesoară Ramona Urdea, au pus în scenă, în sala festivă a liceului, două momente artistice.

            Primul moment al activității a fost conceput sub forma unui concurs de recitări din poezia eminesciană. Participanții, elevi din clasele IX-XII, au fost apreciați de un juriu format din doamna Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, doamna Zentania Lakatoș, actriță a Teatrului „Regina Maria” din Oradea și doamna Ramona Urdea, profesor la catedra de limba și literatura română din cadrul Liceului Ortodox orădean, care au evaluat recitările elevilor, ținând seama de trei criterii esențiale: expresivitate, dicție și mișcare scenică.

            Dintre elevii clasei a IX-a și-au declinat talentul Florina Bogdan, Darius Ivan și Sebastian Peștean, în timp ce elevii clasei a X-a au fost reprezentați de Andrei Baciu, Laurențiu Baciu, Sergiu Sălăgean, Adrian Nistor și Viorel Kati. Clasa a XI-a a fost reprezentată de Adelina Maghiar și de Iulian Pavel, iar Sebastian Balaj, Paul Oros, Marius Lichințeanu și Darius Lascău au făcut cinste clasei a XII-a.

            Ca un intermezzo între momentul liric și cel muzical, elevul Mirel Fanya din clasa a X-a, care este și Președintele Consiliului Elevilor din școală, a susținut o prezentare powerpoint despre  viața și opera poetului Mihai Eminescu.

            Ultimul moment a aparținut corului școlii, Corul „Diacon Nicolae Firu”, care a interpretat în mod profesionist un mănunchi din frumoasele poezii eminesciene, spre încântarea și desfătarea sufletească a elevilor, a cadrelor didactice și a tuturor invitaților prezenți la acest eveniment cultural-artistic, dedicat poetului național al poporului român.

            În încheierea momentului festiv, Preacucernicul Părinte Profesor Dorel Leucea, director adjunct al Liceului Ortodox, a mulțumit elevilor și cadrelor didactice pentru dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă în pregătirea programului cultural-artistic și a subliniat actualitatea mesajului moralizator și educativ care răzbate din opera eminesciană în contextul proclamării anului 2016 drept Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română.