Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Părintele consilier Laurențiu Lazăr, premiat la Gala Excelenței în Asistența Socială

Părintele consilier Laurențiu Lazăr, premiat la Gala Excelenței în Asistența Socială

Marți, 19 martie 2024, de Ziua Mondială a Asistenței Sociale, și anul acesta, la Ateneul Român, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România a organizat Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ajunsă la cea de a zecea ediție, eveniment menit să promoveze și să premieze performanțele din domeniul social.

În cadrul acestei prestigioase gale, Părintele consilier Laurențiu-Ioan Lazăr, conducătorul Sectorului social-filantropic al Episcopiei Oradiei, a câștigat Premiul pentru asistentul social din domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități, ca o recunoaștere națională a complexei, amplei și neobositei activități social-filantropice și caritabile pe care o desfășoară din postura de consilier eparhial, precum și din celelalte funcții de conducere în cadrul a diferite instituții și organizații caritabile, fiind președintele Asociației „Filantropia” Oradea, președintele Fundației de Scleroză Multiplă Bihor, directorul executiv al Asociației de Scleroză Multiplă din România și fost vicepreședinte al Asociației Deficienților Locomotori Bihor.

La momentul decernării premiului, Părintele consilier Laurențiu-Ioan Lazăr a rostit o succintă alocuțiune festivă, mulțumind pentru onoarea și recunoașterea acordată:

„Bună seara tuturor!

Înainte de a înghesui mulțumiri în acele 60 de secunde, aș vrea să spun că ce poate să aducă săptămâna aceasta, după o Duminică – așa cum o gândim noi, preoții – cu o rezonanță atât de gravă: Izgonirea lui Adam din Rai. Mă gândeam că săptămâna aceasta este o săptămână sobră, în care suntem invitați la «ușile pocăinței», așa cum spunem noi. Dar mă uit în jur și văd că sunt o grămadă de oameni care pot să construiască un rai, o grămadă de oameni care ne învață ce înseamnă binele, ce înseamnă altruismul, ce înseamnă bucuria, ce înseamnă să învățăm să trăim în bunăstare, așa cum ni s-a spus. De aceea, mă simt protejat și mulțumesc tuturor acelor asistenți sociali care învață să fie slujitori ai binelui și ai unei grădini, pe care încearcă să o construiască și să vadă în ea un orizont care leagă Cerul de pământ.

Mulțumesc, așadar, tuturor celor care au avut încredere în mine, care astăzi m-au văzut pe scenă, colegii mei de la Oradea din filiala asistenților sociali a colegiului de la Oradea și, de asemenea, Federației Filantropia care mi-a oferit atâtea prilejuri de a realiza proiecte minunate și a cunoaște colegi din țară care săvârșesc binele.

Vă mulțumesc tuturor!”

Momentul decernării propriu-zise a pregătit o surpriză frumoasă pentru preotul orădean, întrucât premiul i-a fost oferit de distinsul domn Bogdan Simion, director executiv al Fundaţiei SERA România, colaboratorul principal alături de care, în cadrul proiectului „Aripi de înger” al Asociației Filantropia Oradea, s-a ridicat Casa de copii de la Parohia Zorilor din municipiul Oradea. De asemenea, tânăra care a oferit un buchet de flori părintelui consilier este domnișoara Katerina Ardelean, care în urmă cu câțiva ani de zile era elevă la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea și membră în grupurile IMPACT ale Asociației Filantropia Oradea, fiind activ implicată în același proiect „Aripi de înger”, pentru construirea Casei pentru copii din satul Oșorhei. Actualmente, Katerina Ardelean locuiește în București și lucrează la Colegiul National al Asistentilor Sociali. În siajul acestei fericite coincidențe, Părintele consilier Laurențiu-Ioan Lazăr a mărturisit că vede în cele două persoane „aripile de înger” care l-au adus pe acea scenă.

În cadrul celei de a zecea ediții a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, a mai avut loc lansarea unui album de fotografii „Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială din România 2021-2022-2023”, urmată de Ceremonia de decernare a premiilor din categoria Personalități care susțin asistența socială și Premiul asistentul social al anului 2023. La final, interpreta Irina Baianț a susținut un recital care a încununat festivitatea.

Premiul conferit Părintelui consilier Laurențiu Lazăr este o validare și o recunoaștere a uriașului efort depus în slujirea semenilor aflați în nevoi și neputințe, fiind și o realizare onorantă pentru misiunea social-filantropică a Episcopiei Oradiei.

pr. Andi-Constantin Bacter