Participarea delegației Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei la aniversarea a 20 de ani de activitate a Asociației Femeilor Ortodoxe din Baia Mare
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 23 – 25 mai 2025, o delegație a Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, formată din doamna președinte Viorica Cherteș și doamna notar Livia Bara, a participat la aniversarea a 20 de ani de la înființarea Asociației Femeilor Ortodoxe „Mironosițele Femei” din Baia Mare.
Evenimentul a reunit reprezentante ale asociațiilor femeilor creștin-ortodoxe din întreaga țară – Oradea, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Craiova, Caraș-Severin, Reghin, Buzău, Întorsura Buzăului – dar și din Republica Moldova, oferind un cadru de comuniune, recunoștință și reflecție asupra activității filantropice și duhovnicești desfășurate de-a lungul celor două decenii. Manifestarea a debutat vineri, 23 mai, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde, în prezența Preasfințitului Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a fost oficiată slujba de Te-Deum, urmată de o slujbă de pomenire pentru membrele asociației trecute la cele veșnice. În deschiderea lucrărilor aniversare au fost rostite alocuțiuni din partea ierarhului locului, a domnului primar al Municipiului Baia Mare, a actualei președinte, doamna Varvara Pop, a părintelui coordonator Viorel Bud, precum și a doamnei Florica Soponar, președinta fondatoare, care a evocat cu emoție parcursul celor 20 de ani.
Programul a continuat cu mesaje de felicitare și apreciere din partea delegațiilor participante, urmate de un program cultural-spiritual deosebit. În aceeași zi, invitații au vizitat Casa Memorială a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, precum și Biserica de lemn din Plopiș, monument UNESCO, din comuna Sisești. Sâmbătă, 24 mai, au avut loc vizite la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Breaza, Mănăstirea Ruoaia din Lăpușul Românesc, precum și la parohia din Lăpușul Românesc, unde delegațiile au fost primite cu căldură de părintele Daniel Brisc și copiii din grupul catehetic parohial. Drumul a continuat spre satul Boiereni, unde, la Căminul Cultural, părintele din sat, starețul Mănăstirii Rohița și întreaga comunitate i-au întâmpinat pe oaspeți în straie populare, cu bucate tradiționale, momente artistice, activități meșteșugărești, obiceiuri locale și jocuri populare, în atmosfera caldă a unei autentice șezători maramureșene. Frumosul itinerariu s-a încheiat cu 2 popasuri duhovnicești, primul la Mănăstirea Rohița iar cel din urmă la Mănăstirea „Sfânta Ana Rohia”, unde doamnele ortodoxe au fost primite cu toată dragostea și bucuria duhovnicească de stareții și viețuitorii celor două așezăminte monahale. Duminică, 25 mai, programul s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, moment de încununare duhovnicească a unei întâlniri memorabile.
Această aniversare a constituit un prilej valoros de schimb de experiență și consolidare a legăturilor între asociațiile de femei ortodoxe din România și Republica Moldova. S-a evidențiat faptul că mărturisirea credinței se face cel mai deplin prin fapta bună, prin dragostea concretă față de aproapele, prin milostenie și solidaritate creștină.
Reprezentantele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei adresează mulțumiri călduroase doamnei Varvara Pop, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe „Mironosițele femei” din Baia Mare, precum și tuturor gazdelor maramureșene, pentru ospitalitatea aleasă, pentru clipele de aleasă trăire și comuniune petrecute împreună și pentru bucuria revederii. Întâlnirea de la Baia Mare va rămâne în inimile tuturor celor prezenți ca o frumoasă lecție de credință vie și iubire lucrătoare.
pr. Laurențiu-Florin Brîndaș