Paşi spre cunoaştere
A fost odată... un nou început. Povestea este cea care îi însoţeşte pe elevii Clasei Pregătitoare C de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, încă din prima zi de şcoală. Acţiunea generată de poveste ia diferite forme pentru a-i însoţi pe copii pe tărâmul cunoaşterii.
Doamna Explicaţie, una dintre mascotele clasei, i-a convins pe Domnul De Ce? şi pe micii şcolărei că, în împrejurarea dată, este mai înţelept să poarte masca şi să păstreze distanţa socială.
În aceste condiţii, vizualizatorul ELMO este prietenul de nădejde care face ca învăţarea să fie atractivă, interactivă şi plină de culoare. El a fost achiziţionat ca urmare a unui grant obţinut prin proiectul „Paşi spre cunoaştere”.
După audierea poveştii „Visul licuriciului” scrisă de Laura Pamfiloiu, în clasa noastră s-a ivit Pădurea în care cresc visuri, înfiripată din capsulele timpului realizate sub formă de copăcei, care păstrează visurile de şcolari din prima săptămână de şcoală.
Poveştile de toamnă îi familiarizează cu primele litere. După „A” a urmat „L” de la licurici, lumină. Lumina cunoaşterii sporeşte cu fiecare zi de şcoală. Copiii sunt îndrumaţi să iscodească schimbările din natură şi să realizeze diferite proiecte: colaje de fotografii cu aspecte de toamnă, paşi cu mostre de frunze, flori sau alte obiecte întâlnite pe cărările din parc ori să adopte un copac pe care să îl cerceteze cu atenţie o perioadă mai îndelungată şi să înregistreze observaţiile făcute.
În Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, care a avut tema „Sateliţii îmbunătăţesc viaţa”, elevii au aflat „Povestea rachetei şi a primului satelit creat de om”. Datorită tehnologiei, am avut bucuria să ne întâlnim, prin intermediul platformei Google Meet, cu doamna profesoară Nicoleta Pazmany pentru a marca acest eveniment.
Proiectul „Paşi spre cunoaştere” a obținut finanțare în cadrul Programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, program finanțat de Lidl România, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România (FFCR) și implementat, la nivel local, de Fundația Comunitară Oradea.
Prof. Veronica Isdrailă