Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu comemorați la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu comemorați la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Raportându-se la afirmațiile Apostolului neamurilor, care îndemna: ,,Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința (Evrei 13, 7), școala de teologie ortodoxă de grad superior din urbea de pe malurile Crișului Repede s-a alăturat celorlalte instituții din Episcopia Oradiei care evocă în mod sugestiv anul 2019 ca An omagial al satului românesc și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

Astfel, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din cadrul Universităţii din Oradea a organizat, în perioada 10-11 octombrie 2019, Simpozinul naţional cu tema: Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu – teologi cărturari în ogorul Bisericii neamului românesc.

Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări științifice organizate în Eparhia Oradiei cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019, ca An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”, în Patriarhia Română.

Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului a avut loc joi, 10 octombrie 2019, ora 9, când a fost oficiată slujba de Te Deum în capela cu hramul Sfântul Teodor Studitul a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman, după care, invitații s-au îndreptat spre sala Centrului de Studii Teologice Interdisciplinare, unde a început  partea a doua a manifestării dedicată prezentării referatelor dedicate evenimentului.

În cuprinsul lucrărilor simpozionului au fost evocate cu plecăciune, respect și smerenie, aspecte din viața și activitatea emblematică a vrednicilor de amintire Patriarhi Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, teologi de vocație cu însușiri deosebite, cu autoritate, echilibru și prestigiu, cuvinte-cheie care sunt confirmate de biografiile celor doi Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Toţi vorbitorii prezenţi la lucrările simpozionului au concluzionat prodigioasa  activitate a celor doi Patriarhi, care vor  rămâne în memoria Bisericii dreptmăritoare ca fiind Întâistătători echilibrați,  slujitori înțelepți, care au păstrat nealterată, cu o excepţională pecete personală, tezaurul credinţei ortodoxe strămoșești.

La finalul lucrărilor simpozionului naţional, Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii,  a mulţumit Chiriarhului Oradiei pentru părinteasca purtare de grijă, precum şi tuturor oaspeților prezenți la acest eveniment, menționând că toate referatele prezentate vor fi concretizate într-un volum dedicat manifestării.

 

Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer