Patriarhul României a sfințit biserica nouă a Mănăstirii Izbuc
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit sâmbătă noua biserică a Mănăstirii Izbuc din județul Bihor. Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări aniversare la împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Oradiei, 325 de ani de la menționarea ei și a ierarhului său în Diploma Împăratului austriac Leopold I și 100 de ani de la reînființarea eparhiei după Marea Unire.
Cu prilejul acestor manifestări, Părintele Patriarh Daniel face o vizită canonică în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Duminică, Preafericirea Sa va târnosi Catedrala Ortodoxă Română din Oradea.
În dimineața de sâmbătă, la Mănăstirea Izbuc, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul în aer liber. Au participat în total 15 ierarhi. De la ora 11:00, Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfințire a noii biserici, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea și Sf. Ier. Nectarie de la Eghina.
Biserica, numită și „Catedrala Munților Codru Moma”, are ca model arhitectural biserica Mănăstirii cneziale Ravanița din Serbia (1377) și a fost construită la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie. Piatra de temelie a fost pusă în 2010.
https://basilica.ro/patriarhul-a-sfintit-biserica-manastirii-izbuc-340-de-ani-de-la-prima-atestare-a-episcopiei-oradiei/
Mănăstirea Izbuc, situată la poalele munţilor Codru Moma, la aproximativ 100 de kilometri de Oradea, este cunoscută pentru izvorul care izbucnește intermitent dintre pietre și ale cărui ape sunt vindecătoare. În Cartea de Aur a mănăstirii sunt consemnate mulţumirile celor care s-au vindecat de-a lungul timpului, inclusiv de boli incurabile, după ce au băut această apă.
Vatra monahală aniversează anul acesta 92 de ani de la reîntemeierea ei de către Episcopul ctitor al reactivatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei, Roman Ciorogariu (1920-1936).