Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Poetul naţional Mihai Eminescu comemorat de A.F.O.R.E.O.

Poetul naţional Mihai Eminescu comemorat de A.F.O.R.E.O.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) a organizat, Duminică, 15 iunie 2014, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitorpolitul Transilvaniei”, o manifestare cultural-religioasă dedicată poetului naţional Mihai Eminescu, la împlinirea a 125 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie, săvârşită de către soborul slujitorilor catedrali în catedrala propriu-zisă, Preacucernicii Părinţi Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, şi Violin Mureşan, slujitori ai Catedralei Episcopale, au oficiat, în paraclisul „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopale, slujba Parastasului pentru pomenirea poetului Mihai Eminescu, urmat un program cultural susţinut de elevi de la mai multe şcoli din Oradea.

Evenimentul a fost moderat de Doamna Viorica Cherteş, preşedinte al A.F.O.R.E.O. Programul artistic a cuprins poezii din lirica eminesciană recitate de elevele Nedeea Chiciudean şi Regina Kovacs, dar şi de Aurelia Ignat membră a Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.

În deschiderea manifestării, Părintele Violin Mureşan a fost o scurtă expunere a vieţii poetului nepereche, evidenţiind rolul său în spiritualitatea ortodoxă, în timp ce tânărul teolog Alexandru Carţiş a prezentat perspectiva eminesciană asupra lumii şi a credinţei prin versuri din lirica lui Mihai Eminescu.

Invitatul special al evenimentului a fost doamna Lect. Univ. Dr. Claudia Timofte, şeful Cancelariei Prefectului Judeţului Bihor, care a transmis mesajul Domnului Prefect Claudiu Pop cu prilejul evenimentului şi a recitat poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

Manifestarea s-a încheiat cu interpretarea de către cei prezenţi a unor prelucrări muzicale pe versurile poetului naţional Mihai Eminescu.

La eveniment au participat preoţi, profesori, elevi, oameni de cultură din municipiul Oradea şi numeroşi credincioşi.