Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Postul, prilej de întâlnire și împreună-slujire

Postul, prilej de întâlnire și împreună-slujire

Pr. Vasile-Nicolae Vesa

 

 

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, Sfântul și Marele Post al Paștilor din anul 2019 a prilejuit ca în Parohia Margine, din Protopopiatul Marghita, să se intensifice și să se înmulțească serile duhovnicești, în duh de rugăciune, prin prezența unor vrednici preoți din parohiile învecinate.

La invitația părintelui paroh Vasile-Nicolae Vesa de a sluji în fiecare miercuri la slujba Pavecerniței Mari au răspuns afirmativ următorii preoți: Pr. Călin-Gheorghe Cotrău – Protopopul Marghitei, Pr. Ioan Morar de la Parohia Boianu Mare, Pr. Ciprian-Dan Antal de la Parohia Săcueni, Pr. Ioan Toma de la Parohia Cuzap și Pr. Claudiu-Ioan Cosma de la Parohia Satu-Barbă.         

Credincioșii au avut ocazia de a-i cunoaște, cu acest prilej, pe unii dintre preoți, care au fost pentru prima dată în parohia Margine. Totodată, s-au bucurat de cuvântările rostite, la finalul slujbei Pavecerniței Mari, în fiecare zi de miercuri seara, de către aceștia.

Astfel, Părintele Protopop Călin-Gheorghe Cotrău, printre altele, le-a evidențiat credincioșilor din Margine că nu e suficientă  rugăciunea doar pentru noi înșine, ci trebuie să urmăm modelul Mântuitorului Iisus Hristos, Care S-a rugat pentru întreaga lume. ,,Și noi, ori de câte ori săvârșim rugăciuni, să avem în vedere și rugăciunea pentru cei aflați în nevoi, în suferință, pentru membrii familiei, pentru prieteni, pentru cunoscuți, pentru vecini, pentru cei care știm că se află în nevoi, în moment de cumpănă, de durere… Căci rugăciunea doar pentru noi înșine este o rugăciune cu o doză de egoism… Nu trebuie să uităm, însă, nici de cei adormiți, pe care avem datoria sfântă de a-i pomeni”.

Părintele Ioan Morar a explicat foarte frumos rugăciunea Sfântul Efrem Siru, rugăciune pe care ar trebui fiecare credincios s-o știe și s-o rostească cât mai des, mai ales în acest post.

Părintele Ciprian-Dan Antal a vorbit credincioșilor despre post, pe care l-a asemănat ,,cu o jertfă adusă de fiecare dintre noi, după putere, lui Dumnezeu...căci nu toți putem posti la fel.”

Prărintele Ioan Toma a explicat valoarea timpului, ca dar oferit de Dumnezeu omului. ,,În viața pământească, fiecare om, de la naștere până la moarte, ar trebui să adune în acest timp cât mai  multe fapte bune pe care le va transporta dincolo.” Iar Părintele Claudiu-Ioan Cosma, din parohia învecinată, a vorbit, printre altele, despre frumusețea Liturghiei Darurilor mai înainte Sfințite săvârșită doar în acest post. În Parohia Margine această Liturghie s-a săvârșit in fiecare zi de vineri a acestui post, după amiaza, de la ora 16.

Bunul Dumnezeu să răsplătească jertfa celor care s-au ostenit pentru a veni la Sfânta Biserică!

Sărbătorile Sfintelor Paști să reverse lumina și bucuria Învierii Domnului în sufletele tuturor dreptcredincioșilor!