Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim la parohia Beiuș II

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim la parohia Beiuș II

La praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Duminica a şasea din Sfântul şi Marele Post al Paştilor, Duminica Floriilor, 9 aprilie 2017, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Paraclis Episcopal, din orașul Beiuș, în prezența a numeroși credincioși și a unor oficialități centrale și locale.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corul Armonia al bisericii, dirijat de Domnul Prof. Petru Gavriș.

În predica rostită la această mare sărbătoare a Bisericii, după citirea pericopei evanghelice rânduite, Preasfinţitul Părinte Sofronie a reliefat semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Floriilor, subliniind că Intrarea Domnului în Ierusalim deschide drumul pătimirilor şi a morţii Fiului lui Dumnezeu înomenit, spre Învierea Sa, cea de a treia zi:

„Această mare sărbătoare împărătească a Intrării Domnului în Ierusalim ne pregătește pe toți pentru a intra în Sfânta și Marea Săptămână a Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos. După ce vreme de trei ani de zile Domnul Hristos a învățat poporul și a săvârșit minuni fără număr, săvârșind și minunea învierii lui Lazăr, mort de patru zile, a intrat în Cetatea Sfântă, blând, smerit, mergând nu ca să domnească în lumea aceasta, intrând în cetate nu pentru a se proclama împărat, ci pentru a fi răstignit,  pentru păcatele noastre, pironit pe Cruce, Mielul lui Dumnezeu Care ridică pe Cruce păcatul lumii.”

„Este o zi aleasă pentru poporul nostru român, care ține această sărbătoare de la începuturile existenței sale ca popor. Noi ca popor român ne-am născut creștini, iar pe măsură ce populația dacică se romaniza, fiind aduși coloniști din întreaga lume romană, inclusiv din Palestina și Siria, care au adus cu ei și credința creștină, deodată, deci, cu formarea poporului român, sămânța Evangheliei a fost semănată aici de cel dintâi chemat Apostol al Domnului Hristos, Sfântul Andrei, mulțime mare de misionari și creștini simpli din răsărit fiind colonizați în pământurile noastre, aducând cu ei credința creștină mântuitoare ce s-a răspândit în poporul român, care a devenit parte a poporului lui Dumnezeu din lumea întreagă, Noul Israel, Biserica.”

La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a citit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie, ce au fost stropite cu apă sfinţită, iar apoi împărţite, după Sfânta Liturghie, numărului mare de credincioşi dreptmăritori beiușeni care au participat cu bucurie şi cu dragoste la prăznuirea Intrării Domnului în Ierusalim.

Părintele Protopop Marian Vasile Popa a rostit un cuvânt de bun venit Ierarhului, iar Părintele paroh Ioan Hinsu a mulțumit pentru bucuria vizitei pastorale a Chiriarhului Oradiei în parohia Beiuș II.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe credincioşii şi credincioasele care îşi sărbătoresc ziua onomastică: „Deoarece în părţile noastre, ale Bihorului, sunt mulţi dreptmăritori creştini şi creştine care astăzi îşi serbează ziua onomastică, dorim să urăm tuturor celor dintre dumneavoastră care poartă nume de flori ani mulţi şi buni, fericiţi şi binecuvântaţi, rugând pe Bunul şi Atotmilostivul Dumnezeu să ne ajute, pe toţi, să trecem cu pace această ultimă parte a Sfântului şi Marelui Post, Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru a ajunge să ne închinăm şi Sfintei şi Luminatei Sale Învieri.”

În după-amiaza zilei, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, în aceeași biserică a avut loc un Concert de muzică sacră de Florii, sub genericul De vorbă cu Domnul, organizat de Parohia Beiuș II, Primăria Municipiului Beiuș și Casa de Cultură Beiuș, cu implicarea cunoscuților artiști bihoreni, soprana Florina Mariș-Hinsu și baritonul Florin Mariș-Hinsu.

În fața unui public numeros, preoți și credincioși din Beiuș și oficialități locale, au concertat: Grupul de copii Melos al Casei de cultură Beiuș, dirijat de Doamna Prof. Anca Banda, Corul Armonia al bisericii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Beiuș, dirijat de Domnul Prof. Petru Gavriș și Corul Opera Group Project din Cluj-Napoca, dirijat de Doamna Prof. Natalia Constantin. O serie de pricesne au fost interpretate de tenorul Alexandru Mânzat din Cluj-Napoca, de soții Florina și Florin Mariș-Hinsu și de tânărul interpret Ionuț Mariș-Hinsu. Invitatul special al concertului a fost Maestrul Dorel Vișan, care a avut un recital de psalmi din creația proprie, poezii din lirica contemporană și câteva cugetări și povestiri cu puternică încărcătură creștină.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt ocazional în care adresat felicitări corurilor participante și dirijorilor lor, dar și Maestrului Dorel Vișan pentru prezența la această manifestare cultural-religioasă de la Beiuș, precum și organizatorilor concertului.