Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Praznicul Învierii Domnului în Eparhia Oradiei

Praznicul Învierii Domnului în Eparhia Oradiei

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creștinilor, prăznuită anul acesta la 16 aprilie, a fost așteptată și întâmpinată la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea cu multă bucurie sfântă, noua Catedrală Episcopală din Eparhia Oradiei fiind înveşmântată în frumoasă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului somptuosului lăcaş de închinare.

A fost un moment de aleasă bucurie duhovnicească pentru Chiriarhul Oradiei, dar şi pentru clerul şi dreptcredincioşii creştini bihoreni, fiind pentru a șasea oară când Slujba Învierii a fost săvârşită în catedrala propriu-zisă, după ce în anul 2012, la marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos au fost săvârşite primele sfinte slujbe în noua Catedrală Episcopală.

Un prilej de mare binecuvântare pentru clerul şi credincioşii catedralei, dar şi pentru întreaga Episcopie a Oradiei, l-a constituit prezenţa, şi în acest an, la noua Catedrală Episcopală și în multe din bisericile parohiale și mănăstirești din Bihor, a Luminii Sfinte de la Ierusalim, adusă în țara noastră, la București, prin grija şi înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, de o delegație a Patriarhiei Române, fiind răspândită în întreaga țară. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, prin grija Stavroforei Mina Bădilă, stareța Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, Sfânta Lumină a ajuns și în Eparhia Oradiei, fiind dusă la parohii și mănăstiri și oferită credincioșilor adunați în sfintele lăcașuri.

La noua Catedrală Episcopală din Oradea, Sfânta Lumină a ajuns înainte de miezul nopții, fiind oferită de Chiriarhul Oradiei clerului slujitor și miilor de credincioși prezenți pe esplanada catedralei. A urmat procesiunea de înconjurare a sfântului lăcaș și Slujba Învierii, oficiată de Preasfinţitul Părinte Sofronie în catedrala propriu-zisă, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. Apoi, cu binecuvântarea Ierarhului, Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului a fost oficiată de unul dintre slujitorii catedralei, în paraclisul de iarnă Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie de la demisolul catedralei.

Sfânta Liturghie din Duminica Sfintelor Paști, a Învierii Domnului, a fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în catedrala propriu-zisă, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși din urbea de pe malurile Crișului Repede, care au participat cu bucurie la hramul noii Catedrale Episcopale din Oradea.

După citirea pericopei evanghelice a marelui praznic al Învierii Domnului, cu binecuvântarea Ierarhului, Preacucernicul Părinte Prot. Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media, a dat citire Scrisorii Pastorale la Învierea Domnului din Anul Mântuirii 2017 a Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul locului.

În cuvântul rostit la încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat alese urări credincioșilor prezenți cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului.

 *

 În a doua zi a Sfintelor Paşti, 17 aprilie 2017, Preasfinţitul Părinte Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială din cartierul orădean Mihai Eminescu, ce are hramurile Învierea Domnului și Intrarea Domnului în Ierusalim. În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a subliniat semnificațiile Învierii din morți a Domnului Iisus Hristos pentru întreaga umanitate.

 *

 În cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, marți, 18 aprilie 2017, Chiriarhul Oradiei a efectuat o vizită pastorală în parohia Belejeni, Protopopiatul Beiuș, săvârșind Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, sfânt lăcaș târnosit de Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei la 21 octombrie 2007. În cuvântul de învățătură rostit, pornind de la pericopa evanghelică citită (Luca 24, 12-35), Ierarhul a vorbit despre prezența reală a Mântuitorului Iisus Hristos Cel Înviat pe pământ și în zilele noastre, prin Sfânta Euharistie, adresând îndemn credincioșilor de a se spovedi și a se împărtăși cât mai des cu Preacuratele lui Hristos Taine. După slujbă, Ierarhul a binecuvântat noua casă parohială ce a fost finalizată de curând. De asemenea, Preasfinția Sa a vizitat șantierul de la noua biserică, aflată în construcție, din parohia Drăgănești.