Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala Episcopală din Oradea

Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala Episcopală din Oradea

În sfânta şi mărita zi de praznic a Pogorârii Duhului Sfânt, Cincizecimea sau Rusaliile, Duminică, 27 mai 2018, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească unită cu slujba Vecerniei la Catedrala EpiscopalăÎnvierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din urbea de pe malurile Crişului Repede, mulţi dintre aceştia fiind îmbrăcaţi în frumoase costume populare tradiţionale româneşti.

Din soborul slujitor a făcut parte și Preacucernicul Părinte Nicolae Tănase de la Valea Plopului, din Arhepiscopia Bucureștilor, venit la Oradea cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana al Catedralei Episcopale, dirijat de Doamna Prof. Ioana Fesus.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Chiriarhul Oradiei a subliniat principalele semnificaţii duhovniceşti ale marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh.

După împărtășirea soborului slujitor, Părintele Nicolae Tănase a rostit predica la sărbătoarea Cincizecimii.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost urmată de slujba specială a Vecerniei, numită şi a „plecării genunchilor” sau Vecernia Rusaliilor, în timpul căreia s-au citit şapte rugăciuni, în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh.

La final, toţi credincioşii prezenţi au primit spice de grâu și ramuri de tei binecuvântate și sfințite.