Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Prăznuirea Sfântului Apostol Iacov la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Prăznuirea Sfântului Apostol Iacov la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Primul Paraclis cu hramul „Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului” din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, are binecuvântatul prilej ca an de an, la 23 octombrie, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului și primul Episcop-Martir al Cetății Ierusalimului, să-și sărbătorească ocrotitorul spiritual într-un mod cu totul aparte.

Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, începând cu anul 2010, an de an, la Sărbătoarea Sfântului Apostol Iacov fratele Domnului, se săvârșește Sfânta Liturghie, pusă sub paternitatea primului Episcop al Ierusalimului.

În acest an, când prăznuirea Sfântului Apostol Iacov a coincis cu Duminica a XIII-a după Rusalii, Liturghia Sfântului Apostol Iacov a fost săvârșită de un sobor de Părinți Profesori de la Liceul Ortodox sub protia Preacucernicului Părinte Profesor Radu Rus, vicar eparhial și directorul Liceului Ortodox, iar răspunsurile au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu”, pregătit de Preacucernicul Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

În cuvântul de învățătură, Preacucernicul Părinte Raul Ardelean, cadru didactic al școlii a evidențiat sensurile profunde ale pericopei evanghelice, arătând că demonizarea, păcatul repetat produce un dezechilibru în plan spiritual, atât în viața unei persoane cât și a unei comunități, iar Cel care poate să refacă echilibrul vieții duhovnicești, este Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul. Omul restaurat duhovnicește, de către Mântuitorul Iisus Hristos, devine un mărturisitor al binefacerilor lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Prot. Prof. Radu Rus, directorul școlii a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, pentru elevi, cadre didactice și părinți, și a subliniat personalitatea marcantă și complexă a Sfântului Apostol Iacov pentru Biserica Primară, acesta lăsând posterității o importantă moștenire scripturistică și liturgică, coroborată cu un profil religios moral demn de statutul conferit de Mântuitorul Iisus Hristos urmașilor Săi direcți.

Pe lângă aspectele din importante din biografia Sfântului Apostol Iacov, Preacucernicia Sa  a vorbit despre frumusețea și profunzimea Sfintei Liturghii pe care acesta a lăsat-o, dar și despre epistola sobornicească ce-l are ca autor, evidențiind cele mai semnificative învățături doctrinare și morale care se desprind din conținutul acesteia, lecturând și câteva texte reprezentative din conținutul epistolei.  De altfel, Părintele director i-a invitat pe toți cei prezenți să continue cinstirea apostolului Iacov în ziua prăznuirii sale și prin lectura întregului conținut al epistolei, îndată ce vor ajunge acasă.

Liturghia Sfântului Apostol Iacov este un preţios și vechi monument de literatură liturgică, sursă de inspirație pentru Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Ioan Gură de Aur. Ea se săvârşeşte în Biserica Ortodoxă a Greciei şi în Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, în general de două ori pe an; în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov (23 octombrie), respectiv în Duminica prăznuirii strămoşilor după trup ai Mântuitorului Hristos, printre care și Sfântul Apostol Iacov. De asemenea, pe lângă ziua prăznuirii din 23 octombrie, Sfântul Apostol Iacov mai este pomenit în 26 decembrie, în 30 decembrie (împreună cu David Regele și cu Sfântul și Dreptul Iosif), precum și în 4 ianuarie, împreună cu Cei Șaptezeci de Apostoli.

La hramul Paraclisului școlii au participat elevii împreună cu cadrele didactice, precum și studenți teologi, absolvenți ai Liceului Ortodox, toți împreună realizând o atmosferă de comuniune și de bucurie, asemenea unei mari familii duhovnicești.

Pr. Andi Constantin Bacter