Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Prăznuirea Sfântului Apostol Iacov la Liceul Ortodox din Oradea

Prăznuirea Sfântului Apostol Iacov la Liceul Ortodox din Oradea

Pr. Prof. Alin Sonea

 

Pentru al zecelea an consecutiv, Sfântul Apostol Iacov, fratele Domnului, ocrotitorul spiritual al Paraclisului Liceului Ortodox de pe strada Aluminei, a fost prăznuit prin săvârșirea Sfintei Liturghii, alcătuite chiar de cel care a fost primul Episcop al Cetății Ierusalimului.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cea mai veche Liturghie a Bisericii a fost săvârșită de părinții profesori de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, în frunte cu Preacucernicul Prot. Prof. Radu Rus, Consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Directorul Liceului Ortodox.

Fiind deja o tradiție de un deceniu de când se săvârșește această Sfântă Liturghie în Eparhia Oradiei, pe lângă actualii elevi, la Sfânta Liturghie au participat și foști elevi ai școlii, amintindu-și de frumusețea și bogăția acestui tezaur liturgic pe care l-au cunoscut în calitate de învățăcei ai acestei școli și alăturându-se corului „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, condus de Preacucernicul Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, cor care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură, Preacucernicul Prot. Prof. Radu Rus a subliniat personalitatea marcantă și complexă a Sfântului Apostol Iacov pentru Biserica Primară, acesta lăsând posterității o importantă moștenire scripturistică și liturgică, coroborată cu un profil religios moral demn de statutul conferit de Mântuitorul Iisus Hristos urmașilor săi direcți.

Prin urmare, profilul religios și opera Sfântului Apostol Iacov, rudenia Domnului, constituie repere și modele autentice pentru cei care se pregătesc să slujească cu dăruire totală lui Dumnezeu și oamenilor, așa cum a slujit și Sfântul Apostol Iacov. Deci, meritul Sfântului Iacov nu constă în faptul că a fost rudă cu Iisus Hristos, ci în faptul că a dus o viaţă virtuoasă, fiind cel care a prezidat Sinodul apostolic de la Ierusalim din anul 49/50, a fost primul Episcop al Ierusalimului și și-a dat viața, murind ca martir, datorită persecuției iudeilor împotriva creștinilor.

Liturghia Sfântului Apostol Iacov este un preţios și vechi monument de literatură liturgică, sursă de inspirație pentru Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Ioan Gură de Aur. Ea se săvârşeşte în Biserica Ortodoxă a Greciei şi în Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, în general de două ori pe an; în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov (23 octombrie), respectiv în Duminica prăznuirii strămoşilor după trup ai Mântuitorului Hristos, printre care și Sfântul Apostol Iacov. De asemenea, pe lângă ziua prăznuirii din 23 octombrie, Sfântul Apostol Iacov mai este pomenit în 26 decembrie, în 30 decembrie (împreună cu David Regele și cu Sfântul și Dreptul Iosif), precum și în 4 ianuarie, împreună cu Cei Șaptezeci de Apostoli.

Liturghia Sfântului Apostol Iacov s-a săvârșit pentru prima dată în Eparhia Oradiei la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, în ziua de 23 octombrie 2010 și de atunci se săvârșește an de an la Paraclisul Liceului Ortodox, care îl are ocrotitor în chip providențial pe „fratele Domnului”.