Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Premierea concursului național de creație Biserica și Școala din sufletul meu în Protopopiatul Tinca

Premierea concursului național de creație Biserica și Școala din sufletul meu în Protopopiatul Tinca

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de joi, 21 aprilie 2016, în sala festivă a Protopopiatului Tinca a avut loc premierea câştigătorilor, la nivelul protopopiatului, a Concursului naţional de creație „Biserica și Școala din sufletul meu”, în prezenţa copiilor participanţi, a părinţilor acestora și a preoţilorşi profesorilor de religie care i-au coordonat.

Concursul este organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 15 decembrie 2015 – 21 mai 2016, numărându-se între manifestările cultural-educaționale organizate cu prilejul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.

Concursul se adresează copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoţilor coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor și îşi propune să îi ajute pe participanți să îşi descopere, prin activităţi de creaţie, noi aptitudini şi să îşi formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învăţareaşi să realizeze schimbul de experienţă între copii.

În deschidere evenimentului, toți cei prezenți au rostit împreună rugăciunea „Tatăl nostru”, după care Preacucernicul Părinte Vasile Popa, protopop al Protopopiatului Tinca, a adresat un cuvânt de bun venit și de felicitare pentru toți preoții, profesorii, părinții și copiii implicați în acest concurs. De asemenea, a transmis un cuvânt de recunoștință Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru binecuvântarea de a se implementa acest concurs și în Eparhia Oradiei, pentru tot efortul depus în vederea bunei organizări a acestuia, dar și pentru inițiativa de a organiza nenumărate activități ce vin în întâmpinarea copiilor și tinerilor ortodocși din Episcopia Oradiei.

În continuare, Preacucernicul Părinte Simion Goga, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Episcopiei Oradiei, a rostit un cuvânt de felicitare și de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei pentru toți preoții, profesorii și tinerii din Protopopiatul Tinca implicați în acest concurs.

În cele ce au urmat, preacucernicul părinte Călin Ovidiu Popa, secretar administrativ al Protopopiatului Tinca, a făcut o scurtă prezentare a conceptului acestui concurs și a arătat că în cadrul acestuia s-au înscris 13 parohii, însumând un număr de 197 de copii. De asemenea, a prezentat comisia de jurizare a portofoliilor formată din: preacucernicul părinte Cristian Doru Avram, responsabil pentru cateheză parohială în cadrul Protopopiatului Tinca, domnul Mădălin Ioan Borza, profesor de religie, doamna Anca Bianca Moș, profesor de limba și literatura română și doamna Diana Sârb, profesor de desen și arte plastice.

Evaluarea și jurizarea la nivelul Protopopiatului Tinca a avut loc în data de 19 aprilie 2016, la sediul protopiatului. În urma jurizării, a fost declarat câştigător al concursului, la nivelul Protopopiatului Tinca, proiectul intitulat „Spre Dumnezeu – prin credință și educație”, iniţiat şi implementat de un grup de 39 copii din Parohia Tinca, coordonaţi de părintele paroh Mihai Ninel Iancu, doamna Marioara Balogh, profesor de religie și doamna Viorica Ana Madear, profesor de matematică.

Pe locurile următoare s-au clasat proiectele: „Viața cu Hristos în Biserică și în Școală” – locul II, al copiilor din Parohia Tăut, coordonaţi de părintele paroh Petru Pavel Pele, alături de domnul Daniel Ardelean, profesor de religie, şi „Drumul cel bun“ – locul III, al copiilor din Parohia Ghiorac, coordonaţi de părintele paroh Remus Iga și doamna Loredana Butișcă, profesor de religie. Au primit mențiune copiii din parohiile Avram Iancu, Gepiș, Salonta I, Salonta II, Sînicolaul Român, Olcea, Tulca, Girișul Negru, Holod și Husasău de Tinca.

După prezentarea proiectelor câștigătoare, Părinte protopop Vasile Popa i-a felicitat pe copiii și coordonatorii acestora, dar a subliniat și faptul că toți copiii care s-au implicat și s-au ostenit în acest concurs sunt câștigători. De asemenea, acesta le-a oferit tuturor copiilor participanți, din partea Protopopiatului Tinca, dulciuri și cărți de rugăciuni. Părintele secretar Călin Ovidiu Popa, în calitate de membru în comitetul de conducere al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, a ținut să le mulțumească și să îi felicite pe toți profesorii de religie prezenți la eveniment, pentru exemplara colaborare pe care o au cu preacucernicii părinți din parohiile unde își desfășoară activitatea.

Urmează ca proiectul câștigător, Spre Dumnezeu – prin credință și educație” a Parohiei Tinca, să reprezinte Protopopiatul Tinca la evaluarea din cadrul etapei eparhiale a acestui concurs.