Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Premierea Concursului naţional de miniproiecte misionar ‐ filantropice „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” în Eparhia Oradiei

Premierea Concursului naţional de miniproiecte misionar ‐ filantropice „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” în Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de joi, 7 mai 2015, în sala festivă a Protopopiatului Oradea a avut loc premierea câştigătorilor, la nivelul Episcopiei Oradiei, a Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar‐ filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, în prezenţa copiilor participanţi, a părinţilor acestora şi a preoţilor şi profesorilor de religie care i-au coordonat.

Concursul, desfășurat în perioada 15 decembrie 2014 – 16 aprilie 2015, se încadrează între manifestările organizate de către Sectorul teologic‐educațional al Patriarhiei Române cu ocazia Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”. Acest concurs s-a adresat copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, urmărind cultivarea dragostei față de semeni și educarea copiilor în sensul ajutorării celor aflați în suferință: bătrâni bolnavi şi singuri, copii abandonați sau în situații speciale, familii sărace și alte cazuri sociale deosebite.

La jurizarea proiectelor înscrise în concurs la nivel de protopopiat și la nivel eparhial s-a analizat și punctat modul în care au fost concepute miniproiectele (creativitatea, complexitatea, prezentarea), modalitatea prin care au fost atrase fondurile (creativitatea, diversitatea factorilor implicați) și modul în care au fost aplicate miniproiectele (atingerea obiectivelor, promovarea, mărturii ale beneficiarilor, eficiența și continuitatea).

Evaluarea și jurizarea la nivel eparhial a avut loc în data de  4 mai  2015, la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei. În urma jurizării,  a fost declarat câştigător al concursului, la nivelul Episcopiei Oradiei, proiectul intitulat „Dăruind, vei dobândi“, iniţiat şi implementat de un grup de 19 copii din Parohia Brăteşti, Protopopiatul Tinca, coordonaţi de părintele paroh Călin Ovidiu Popa.

Pe locurile următoare s-au clasat proiectele: „Prin semeni mai aproape de Dumnezeu“, al copiilor din Parohia Marghita I, Protopopiatul Marghita, coordonaţi de părintele paroh Constantin Petru Filip, şi „Maini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, al copiilor din Parohia Husasău de Criș, Protopopiatul Oradea, coordonaţi de părintele paroh Ioan Mircea Ghitea.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt rostit de părintele Simion Goga inspector pentru cateheză, care a prezentat modul în care s-a desfășurat concursul la nivelul Episcopiei Oradiei, aratând că, la nivel eparhial, s-au înscris 46 de parohii din cele 4 protopopiate, fiind implicați un numar de 1.422 copii. De pe urma activitaților desfășurate de aceștia au beneficiat 2.152 persoane, iar valoarea totală a resurselor financiare aferente proiectelor a fost de 93.723 lei.

Prezent la manifestare, părintele protoiereu profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, adresând felicitări preoţilor parohi, profesorilor de religie, copiilor și părinților acestora pentru implicarea în proiect și pentru rezultatele deosebite pe care le-au obținut.

În continuare, mai mulți preoți implicați în acest concurs, din cadrul celor patru protopopiate ale Eparhiei Oradiei, au prezentat proiectele pe care le-au desfășurat alături de copiii implicați, împărtășind celor de față din frumoasa experiență acumulată în cadrul proiectului.

Părintele Călin Ovidiu Popa de la Parohia Brăteşti, Protopopiatul Tinca, inițiatorul și coordonatorul proiectului câștigător, „Dăruind, vei Dobândi”, și-a arătat recunoștința față de Bunul Dumnezeu pentru ajutorul oferit în cadrul derulării acestor activități din proiect și față de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României, pentru inițiativa și elaborarea acestui concurs. De asemenea, a adus mulțumire Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei pentru purtarea de grijă în ceea ce privește implementarea și buna organizare a acestui concurs la nivelul Eparhiei Oradiei și pentru binecuvântarea transmisă tuturor celor prezenți. În continuare, părintele coordonator le-a mulțumit tinerilor Parohiei Brătești pentru implicarea și jertfa aratată pe toată perioada proiectului și i-a felicitat pe toți preoții, profesorii și copiii care s-au implicat în acest frumos concurs.

La final au fost prezentate, pe scurt, activitățile proiectului Parohiei Brătești, arătându-se că în urma derulării acestora, peste 55 de tineri de la Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap din localitatea Tinca au fost sprijiniți și ajutați, o familie săracă, formată din mulți membri, a primit în dar o mașină de spălat rufe, iar alte două familii și o văduvă au primit și primesc în continuare, periodic, produse alimentare neperisabile. De asemenea, a fost adusă o rază de speranță și de lumină duhovnicească în viața unei tinere bolnave, Cristina Andreea, diagnosticată încă din anul 2009 cu o formațiune tumorală ce îi pune viața în pericol, precum și cu cataractă congenitală la ambii ochi. Printr-o activitate filantropică desfășurată în cadrul acestui proiect s-a reușit să se adune suma de 20.735 Lei, un ajutor care oferă multă speranță acestei tinere pentru o viață mai bună.

La finalul festivităţii de premiere, părintele Simion Goga, inspector eparhial pentru cateheză, a mulţumit celor prezenţi: „Ne bucurăm că ne-am întâlnit faţă către faţă, inimă către inimă, adunaţi cu toţi în bucuria Domnului nostru Iisus Hristos. Cu siguranţă, un om bucuros nu este niciodată singur, pentru că bucuria este prezenţa lui Dumnezeu în sufletul său. Aşa şi noi am venit să ne întâlnim în acest cadru festiv, bucurându-ne de roadele acestui concurs la care, de fapt, cu toţii suntem câştigători“.

Preotul coordonator şi 3 copii implicaţi în proiectul câştigător din cadrul concursului „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” la nivel eparhial, vor reprezenta Episcopia Oradiei la Patriarhia Română, unde vor fi premiaţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de câştigătorii de la celelalte eparhii, în cadrul manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale.