Preoții bihoreni în sprijinul elevilor
Dacă bătrânii noștri au fost nevoiți să meargă cândva la război, copiii zilelor noastre sunt cei care pot face istorie. În ambele sensuri: întâi să o cunoască, apoi să o construiască. Așadar, pentru că oglinda unei națiuni este educația și credința, ambele luate împreună, căci educația a pornit în pridvorul bisericii, celebrând Marea Unire, preoții din cele patru protopopiate ale Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei dăruiesc 550 de chituri școlare copiilor cu îndemnul de a descoperi și a învăța ce însemnă să fii român, ce înseamnă să fim o națiune.
Națiune, unitate, istorie, educație, credință sunt cuvinte care pot fi puse în valoare doar dacă se completează între ele prin cei ce le afirmă și mai ales prin faptele lor, fapte ale căror roade sclipesc prin slujire și respect față de fiecare om, dar și față de fiecare națiune în parte, într-o lucrare sinergică, în lumina Omului Iisus și Dumnezeului Hristos, care în aceste zile Se pregătește să Se dăruiască și să slujească lumea din nou, atât de smerit și simplu, dar atât de esențial, ca de altfel și lucrarea Sa cu noi românii, căci poate nu întâmplător momentele cele mai importante ale națiunii române au fost marcate în Postul Nașterii Domnului, cu Marea Unire și chiar de Crăciun, cu eliberarea de sub comunism.
Să învățăm, așadar, de la Hristos să fim mai mult decât români. Să lăsăm să lucreze în noi simplitatea, smerenia, iertarea, dăruirea, hărnicia, slujirea aproapelui, fie că acesta este român, maghiar, slovac, evreu, rrom, sau om de altă naționalitate, căci și aceștia sunt parte a națiunii noastre și mai ales împreună cu ei învățăm ce înseamnă pacea, înțelegerea și armonia între oameni. Nici unii dintre noi nu avem pământ în posesie, dacă ne gândim la exemplul bogatului căruia i-a rodit țarina (Luca 12, 16-21), pasaj evanghelic citit în biserici în prima duminică din Postul Nașterii Domnului, dar toți ne avem unii pe alții, căci fiecare suflare de român se regăsește atât în națiunea română, cât și mai ales în suflarea de viață dată de Dumnezeu protopărinților noștri comuni Adam și Eva, de la care s-au împărțit atâtea neamuri în cursul istoriei, dar care toate au fost unite de Prototipul suprem al umanității, Hristos Domnul, Adam cel Nou. „Căci, câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat. Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească și parte femeiască, pentru că voi toți una sunteți în Hristos Iisus” (Galateni 3, 27-28).
La mulții ani români! Să fii binecuvântată națiune română!
Mulțumim Federației Filantropia pentru sprijinul acordat pentru organizarea acestei acțiuni.
Pr. Laurențiu Lazăr