Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoții din cele patru protopopiate din Eparhia Oradiei reuniți în conferințe

Preoții din cele patru protopopiate din Eparhia Oradiei reuniți în conferințe

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 9-12 mai 2022 s-au organizat conferințele preoțești semestriale – sesiunea de primăvară – în cele patru protopopiate ale Eparhiei, respectiv Oradea, Beiuș, Marghita și Tinca. Structura acestor conferințe a vizat două părți, prima parte constând în săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii și oficierea slujbei de Te Deum la una din bisericile reprezentative din fiecare protopopiat, iar cea de a doua parte constituind conferința propriu-zisă, desfășurată în sălile festive de la sediile protopopești.

Tema centrală a conferințelor s-a circumscris tematicii bisericești a anului 2022, proclamat în Patriarhia Română, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, respectiv Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Părintele Arhimandrit Dr. Atanasie Paleu, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea, a întocmit referatul Rugăciunea în viața Bisericii și a creștinului, căruia i s-a dat citire în cadrul fiecărei conferințe de către un consilier eparhial, delegat de Chiriarhul locului.

Astfel, luni, 9 mai 2022, a avut loc conferința preoțească din cadrul Protopopiatului Oradea, sfintele slujbe fiind oficiate la biserica Sfânta Treime din Oradea, unde delegatul chiriarhal a fost Părintele Prot. Prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial. Următoarea zi, marți, 10 mai 2022, s-au desfășurat lucrările conferinței preoțești din cadrul Protopopiatului Beiuș, partea liturgică având loc la biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Paraclis Episcopal, din Beiuș, delegatul Ierarhului fiind Părintele Jurist Ioan-Ciprian Balint, consilier canonico-juridic. Miercuri, 11 mai 2022, preoții din cadrul Protopopiatului Marghita s-au reunit în rugăciune la biserica Cuvioasa Parascheva din Marghita, delegat chiriarhal fiind Părintele Adrian Popovici, consilier administrativ-bisericesc. Joi, 12 mai a avut loc la Tinca întrunirea preoților din Protopopiatul Tinca, slujbele îndătinate fiind săvârșite în biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Tinca, iar conferința la sediul protopopiatului, delegat chiriarhal fiind Părintele Prot. Cristian-Octavian Rus, consilier cultural.

În cadrul conferinței preoțești de la Protopopiatul Tinca, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, în cuvântul rostit la încheierea conferinței, a adus la cunoștința preoților câteva informații inedite, de mare importanță, vizând vechimea și continuitatea, referitoare la istoria ecleziastică ortodoxă din Bihor și nu numai, recent descoperite de Preasfinția sa într-un volum dedicat vechii catedrale ortodoxe sârbe din Buda, ce astăzi nu mai există, editat sub egida Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Budei. Istoriografii sârbi care au studiat în arhivele de la Istanbul, în documentele de la cancelaria Defteratului pentru afaceri religioase, au adus la lumină informații cu privire la scaunele vlădicești ortodoxe din secolul al XVII-lea și titularii acestora din zona central și est-europeană pe care turcii au stăpânit-o vremelnic, respectiv mitropoliile ortodoxe, mitropoliții titulari și suma de bani, peșcheșul, pe care o plăteau anual autorității otomane. Între aceste sedii mitropolitane este menționat și Oradea. La anul 1660 mitropolia ortodoxă de la Ienopole (Ineu) din Crișana și arhipăstorul de atunci și-a mutat sediul la Oradea, iar între anii 1673 și 1692 este menționat ca titular la Oradea Mitropolitul Simeon, eparhia plătind anual suma de 3.000 de akcii (aspri) Porții de la Istanbul, sumă ce ulterior a crescut.

Informațiile proaspăt desoperite de Preasfințitul Părinte Sofronie arată în mod limpede că la Oradea, în vremea stăpânirii turcești peste aceste teritorii, exista o eparhie ortodoxă, cu rang de mitropolie, sufragană scaunului patriarhal sârbesc de la Peci, cel dintâi Ierarh cunoscut cu numele fiind Simeon (1673-1692), ce a păstorit și după eliberarea de sub turci și venirea austriecilor habsburgi în anul 1680, fiind urmat de Efrem Banianin, care era menționat la 1695 în Diploma Împăratului austriac Leopold I de conferire a privilegiilor ilirice ca arhipăstor al Eparhiei Oradiei și Agriei.

În finalul cuvântului său, Chiriarhul Oradiei a felicitat pe Părintele Protopop Călin Ovidiu Popa și pe preoții de la parohiile ce compun Protopopiatul Tinca pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească pe care o desfășoară cu multă responsabilitate și jertfelnicie.

Pr. Cristian Rus