Preoții din Protopopiatul Beiuș reuniți în conferință
Marți, 9 mai 2017, preoţii parohi și coslujitori, preoţi misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Beiuș și ieromonahii de la așezămintele monahale aflate pe raza acestui protopopiat au avut bucuria întâlnirii cu Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu prilejul Conferinţei preoţești semestriale de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Beiuș, ce a avut ca temă „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”.
Programul conferinţei a debutat, de la ora 8, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, Paraclis Episcopal, din Beiuș, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul, Preacucernicul Părinte Protoiereu Marian Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei şi Șteiului și Preacucernicul Părinte Ioan Hinsu, parohul parohiei Beiuș II. Apoi, întreaga preoţime prezentă s-a deplasat la sediul Protopopiatului Beiuș unde, în sala festivă, s-a desfăşurat conferinţa propriu-zisă.
În deschidere, Părintele Marian Vasile Popa, Protopopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului a mulţumit Chiriarhului Oradiei pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii de la parohiile Protopopiatului Beiuş și a accentuat necesitatea mărturisirii credinței dreptmăritoare strămoșești, mai ales în aceste timpuri de încercare.
Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, a anunțat clerul prezent despre organizarea, la nivelul Episcopiei Oradiei, în ziua de sâmbătă, 27 mai 2017, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, a Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni, eveniment aflat la a doua ediție, la care sunt așteptați să participe sute de tineri din județul Bihor, împreună preoți de la parohii și profesori de religie.
Apoi, părintele consilier Radu Valer Rus a prezentat referatul cu titlul „SFINTELE ICOANE – FERESTRE SPRE TRANSCENDENȚA DUMNEZEIASCĂ”, material pregătit de către Preacucernicul Părinte Lect. Univ. Dr. Vasile Doru Fer, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.
În încheierea conferinței, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, apreciind referatul conferinței ca foarte cuprinzător, frumos și actual, icoana fiind o vedere a frumuseții lui Dumnezeu, iar prin sfintele icoane primim, cu toții, cler și popor al lui Dumnezeu, putere de Sus în a apăra, păstra și promova valorile nepieritoare ale Bisericii dreptmăritoare și ale poporului român. Ierarhul a vorbit despre suferințele prin care trec frații noștri creștini din Orientul Mijlociu, adresând apel la sporirea rugăciunii pentru aceștia și pentru toți cei care sunt prigoniți doar pentru motivul că sunt creștini.
După încheierea lucrărilor conferinței, Chiriarhul Oradiei a participat, de la ora 11, la Monumentul Eroilor din centrul orașului Beiuș la manifestările organizate de către Primăria municipiului Beiuș cu prilejul zilei de 9 mai, când se aniversează 140 de ani de la câștigarea Independenței României, Ziua Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial și Ziua Europei. Cu binecuvântarea Ierarhului, un sobor format din cinci preoți, parohii de la cele cinci parohii din orașul Beiuș, au oficiat slujba de Te Deum.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a subliniat semnificațiile multiple pe care le poartă ziua de 9 mai, atât pentru istoria neamului nostru, cât și pentru celelalte popoare europene, arătând importanța cinstirii eroilor, a celor care s-au jertfit pentru unitatea și independența țării, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român, dar și pentru eliberarea popoarelor europene după cel de-al doilea Război Mondial. De asemenea, Ierarhul a vorbit și despre identitatea creștină profundă a bătrânului continent european, evidențiind misiunea nobilă a celor de astăzi de a transmite tinerelor generații conștiința apartenenței noastre la civilizația și cultura europeană creștină.
A urmat cuvântul primarului municipiului Beiuș, Domnul Petru Mlendea-Căluș, după care festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe la Monumentul Eroilor și cu defilarea gărzii de onoare.