Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoţii din Protopopiatul Oradea reuniţi în conferinţă

Preoţii din Protopopiatul Oradea reuniţi în conferinţă

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie Episcopul Oradiei, în ziua de luni, 12 octombrie 2015, a avut loc Conferinţa preoţească semestrială de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Oradea, cu tema: „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”.

Conferinţa a debutat, la ora 8, în prezenţa Chiriarhului locului, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, în biserica cu hramul „Sfânta Treime”, Paraclis Episcopal, din Oradea, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, Preacucernicul Părinte Protoiereu Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului şi Preacucernicul Părinte Emilian Susan, preot paroh la biserica „Sfânta Treime” din Oradea. Apoi, Chiriarhul Oradiei şi întreaga preoţime prezentă s-a deplasat la sediul Protopopiatului Oradea unde, în sala festivă a protopopiatului, s-a desfăşurat conferinţa propriu-zisă.

Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a rostit un cuvânt de deschidere în care a subliniat importanţa aniversării celor 320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Oradiei pentru clerul şi credincioşii bihoreni.

Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreaga preoţime prezentă, preoţi parohi, preoţi slujitori, preoţi misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Oradea, exprimându-şi bucuria întâlnirii cu clerul acestui protopopiat în acest an în care Eparhia Oradiei comemorează un moment istoric deosebit de important pentru Biserica dreptmăritoare din Bihor, menţionarea oficială a Episcopiei Oradiei şi a ierarhului ei de atunci, Episcopul Efrem Banianin, în Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice, pentru ortodocşii din Imperiul habsburgic, din anul 1695. Ierarhul a subliniat, de asemenea, contribuţia substanţială şi esenţială a Bisericii Ortodoxe de pe aceste meleaguri în menţinerea identităţii culturale a neamului românesc, aşa cum a arătat şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române Autocefale, în providenţialul mesaj pe care l-a transmis Eparhiei noastre cu prilejul aniversării celor 320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.

Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, a prezentat, apoi, referatul cu titlul „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”, referat întocmit de către Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă vor continua în zilele următoare şi în celelalte protopopiate din Eparhia Oradiei. De asemenea, tot în această perioadă va avea loc Sinaxa stareţilor, stareţelor şi egumenilor aşezămintelor monahale din Eparhia Oradiei, precum și Reuniunea cadrelor didactice care predau disciplina Religie din Episcopia Oradiei.