Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoţii din Protopopiatul Oradea reuniţi în conferinţă

Preoţii din Protopopiatul Oradea reuniţi în conferinţă

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie Episcopul Oradiei, în ziua de luni, 10 octombrie 2016, a avut loc Conferinţa preoţească semestrială de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Oradea, cu tema: „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.

Conferinţa a debutat, la ora 8, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii din Oradea, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, Preacucernicul Părinte Protoiereu Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului și Preacucernicul Părinte Prof. Alexandru Dulca, preot paroh la parohia Săbolciu și cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea. Apoi, întreaga preoţime prezentă s-a deplasat la sediul Protopopiatului Oradea unde, în sala festivă, s-a desfăşurat conferinţa propriu-zisă.

În deschiderea conferinței, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreaga preoţime prezentă, preoţi parohi, preoţi slujitori, preoţi misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Oradea, exprimându-şi bucuria întâlnirii cu clerul acestui protopopiat în acest an în care este comemorat, la nivelul Patriarhiei Române, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Preasfinția Sa a adresat îndemn părintesc către întregul cler al Protopopiatului Oradea, de a participa, împreună cu credincioșii din parohii, în ziua de sâmbătă, 22 octombrie 2016, în Piața Unirii din Oradea, de la ora 11, la o manifestare de solidaritate pentru apărarea familiei tradiționale, organizată de Coaliția pentru Familie, în vederea susținerii proiectului legislativ de modificare a articolului 48 din Constituția României referitor la familie, proiect în favoarea căruia s-au strâns peste 3 milioane de semnături, pentru organizarea unui referendum la nivel național. Ca ajutor duhovnicesc, s-a stabilit ca ziua de vineri, 21 octombrie, să fie o zi de post și rugăciune stăruitoare în întreaga Episcopie Ortodoxă Română a Oradiei.

Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a subliniat importanţa și actualitatea vieții, activității și operei Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, adresând mulțumiri Chiriarhului Oradiei pentru dragostea și purtarea de grijă pe care o arată necontenit față de preoțimea din Protopopiatul Oradea.

Apoi, Preacucernicul Părinte Profesor Alexandru Dulca, preot paroh la parohia Săbolciu și cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, a prezentat referatul cu titlul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, luminat păstor și misionar al dreptei credințe.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele care a pregătit referatul conferinței și a ținut să sublinieze legătura dintre Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prin faptul că Sfântul Ierarh Antim, în demnitatea de Mitropolit al Țării Românești și Exarh al Plaiurilor a fost cel care l-a hirotonit pe Episcopul Petru Hristofor al Oradiei și Agriei, în primii ani ai secolului al optsprezecelea, pentru ca apoi, prin anul 1712, acesta să fie nevoit să ia calea pribegiei datorită amenințărilor și presiunilor la care a fost supus din partea autorităților habsburgice, iar Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, fără a fi desființată, să fie văduvită de a avea ierarh eparhiot vreme de peste două secole, până în 1920.

Conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă vor continua în zilele următoare şi în celelalte protopopiate din Eparhia Oradiei.