Prima ediție a Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni
Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sâmbătă, 28 mai, a avut loc la Oradea Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni, prima ediție, eveniment la care au participat peste 700 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, provenind din 102 de parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii. Tinerii au fost însoțiți de preoții parohi și de profesorii de Religie din localitățile de proveniență.
Cu acest prilej, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, prin Direcţia Social-Comunitară Oradea, Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea şi cu Inspectoratul Școlar județean Bihor au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional variat.
Astfel, la ora 9, tinerii participanți, îmbrăcați în frumoase și vechi costume populare, au fost întâmpinați de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei și au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți în Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea. La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Oradiei le-a adresat tinerilor prezenți un cuvânt de prețuire și de binecuvântare:
„Cu ajutorul lui Dumnezeu suntem împreună astăzi pentru a ne bucura de darurule lui Dumnezeu și, mai ales, pentru ne bucura în Catedrala noastră Episcopală - visul împlinit al înaintașilor noștri, de speranța zilei de mâine a Bisericii, care sunteți voi, dragi tineri. Voi, în Catedrala care pentru voi și pentru copiii și nepoții voștri, pentru toți urmașii noștri s-a ridicat, prin gândurile și eforturile înaintașilor noștri și prin jertfele generațiilor de acum. Mă bucur mult să văd atâtea chipuri tinere, dar mai ales suflete curate.
Auzim foarte mult în zilele noastre expresia «tineri frumoși și liberi», o expresie care este foarte adevărată dacă rămâne sub binecuvântarea lui Dumnezeu și dacă tinerii rămân îmbrăcați în Hristos. În pericopa evanghelică pe care am ascultat-o la Sfânta Liturghie, despre adevăr și libertate, Mântuitorul spune clar și răspicat contemporanilor săi: «Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei și veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi» (Ioan 8, 31-32).
Păcatul aduce în om robia, pentru că cel care săvârșește păcatul ajunge să fie înrobit de păcat și devine sclavul păcatului. Nu își mai conduce el propria viață, ci păcatul îi conduce viața. Păcat este tot ceea ce încalcă voia lui Dumnezeu. Pentru voi, dragi copii, este foarte imoprtant să vă păstrați curați, să nu lăsați păcatul să pună stăpânire pe mintea voastră. Păcatul prima dată se strecoară în gândul omului și gândul omului începe să fie bântuit de întuneric. Chemarea numelui Mântuitorului Iisus Hristos pune stavilă gândurilor negative. Dacă bătălia în gând este pierdută, mintea cade în păcat, iar când mintea este stăpânită de gânduri păcătoase, foarte ușor se poate trece și la fapte.
Este important, dragi copii și tineri, cu cine vă împrieteniți. Nu vă împrieteniți cu cei care vă învață lucruri rele. Căutați prietenia celor buni și înțelepți, chiar dacă ei sunt mult mai discreți și îi găsiți mai greu. Cei care cad în ispitele veacului acestuia sunt loviți și de nerușinare și de aceea nu se rușinează să-și impună prezența, să-i domine pe alții sau să-i influențeze. De aceea, este foarte ușor să-ți găsești prieteni nepotriviți, pentru că ți se prezintă ei, fără să-i cauți tu, și este foarte greu să-ți găsești un prieten adevărat, dar este foarte important pentru viață să-ți găsești prietenul adevărat, care la nevoie se cunoaște. Primul prieten, chiar dacă este nevăzut, este Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, cu Care dacă intrați în legătură prin rugăciune, veți vedea că niciodată nu vă trădează. Prietenii din lumea aceasta, din păcate, de multe ori trădează.
Să rămâneți așa cum sunteți, frumoși și liberi. Depinde de voi, să vă păstrați sufletele tinere și frumoase. Cum? Ferindu-le de păcat. Aveți putere să spuneți nu energiilor negative, distructive ale păcatului. Spuneți nu! Nu sunteți obligați de nimeni, mai ales atunci când conștiință vă cere să rezistați păcatului și ispitei, nu vă lăsați influențați, răspunzând da și căzând în mrejele unei sclavii care la început se anunță a fi dulce, dar apoi se arată a fi extrem de amară.
În zilele nostre, unele ideologii încearcă să făgăduiască oamenilor paradisul aici pe pământ. Nu vă lăsați amăgiți de cei care încearcă să vă ofere aici și imediat ceea ce nu pot să vă ofere pentru că nu au nici ei. Nici un reprezentant al unei ideologii omenești nu poate să-l scape pe om de moarte. Singurul care poate să-l salveze pe om din această robie amară a morții este Dumnezeu, Care S-a făcut Om, adică Domnul nostru Iisus Hristos. Mai devreme sau mai târziu veți înțelege inconsistența tuturor filosofiilor și ideologiilor lumești și vă veți da seama de puterea extraordinară a creștinismului, care, prin Domnul Iisus Hristos merge înainte prin istorie, scoțându-i pe oameni din sclavie și aducându-i la adevărata libertate, aceea a mării fiilor lui Dumnezeu, după har.
Vă doresc, din adâncul inimii mele, să aveți parte de o viață frumoasă și luminoasă! Să rămâneți frumoși și liberi, cu fruntea sus și demni, indiferent de loviturile care se abat asupra noastră în timpul vieții. Rămâneți îmbrăcați în Mântuitorul Iisus Hristos și veți vedea că prin El veți birui orice încercare, orice ispită și orice neputință.
După Sfânta Liturghie, s-a desfășurat festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele judeţeană şi naţională a Olimpiadei de Religie, atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru învăţământul teologic preuniversitar şi a Concursului national interdisciplinar Cultură şi spiritualitate românească. Cu acest prilej, 75 de elevi merituoşi au fost premiaţi de Chiriarhul Oradiei cu obiecte religioase, între care icoane, candele, cărţi de rugăciuni, brelocuri şi metaniere.
În a doua parte a întâlnirii, participanții au făcut un pelerinaj la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, unde au vizitat mănăstirea și au servit masa de prânz în trapeza mare.
Ultima parte a întâlnirii s-a desfășurat începând cu ora 15, la Casa de cultură din Oradea, unde a avut loc un antrenant spectacol folcloric, cu puternice accente patriotice, oferit de elevii și cadrele didactice de la Liceul de Arte din Oradea.
Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni se încadrează în seria de manifestări organizate de Episcopia Oradiei cu prilejul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.