Prima zi a Canonului celui Mare la Catedrala Episcopală din Oradea
În prima zi a Postului celui Mare, luni, 15 martie 2021, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, slujba Pavecerniței Mari în cadrul căreia a citit cu multă solemnitate și sobrietate prima parte a Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul, o rânduială specială, specifică primei săptămâni din Postul Păresimilor, fiind un text de o profunzime aparte și care se lecturează în această vreme de post în bisericile ortodoxe de pretutindeni.
La finalul slujbei, sub încărcătura spirituală și penitențială pe care o mijlocește o asemenea slujire, Ierarhul Oradiei a rostit un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe credincioșii Catedralei noastre să reflecteze asupra chipurilor rătăcite, începând cu Adam cel dintâi și continuând cu Cain și cu toți ceilalți oameni făcători de rele, cu care ne asemănăm și noi, chipuri care, cu mult amar și pocăință, ne-au fost înfățișate înaintea sufletelor de narațiunea lirică a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.
An de an, mai mult ca oricând, în această perioadă, ni se oferă binecuvântatul prilej de a face cale întoarsă, înapoi către Dumnezeu, vremea Postului Pătimirilor Domnului fiind numit de Preasfinția Sa ca fiind un veritabil timp al întoarcerii, al întoarcerii prin pocăință, rugăciune, post și milostenie. Atmosfera de rugăciune este intensificată și armonios acompaniată de slujbele Sfintei noastre Biserici,care sprijină credincioșii în evaluarea sinceră a propriei persoane, golindu-ne cu exigență de orice fel de indulgență și umplându-ne de nădejdea nezdruncinată în dragostea mult milostivă a Preabunului Dumnezeu.
În cuvântul său, Chiriarhul Oradiei i-a pomenit și pe creștinii evlavioși care din pricina neputințelor și a contextului pandemic actual, oricât și-ar dori, nu pot să vină, să fie prezenți la slujbele Bisericii. Mulți creștini ar dori să fie împreună cu noi la Canonul cel Mare, dar din cauza răutăților veacului și ispitelor care sunt prezente în lume, astăzi, nu pot fi împreună cu noi. Cu toate acestea, dorința lor îi face în mod tainic și nevăzut prezenți împreună cu noi, la rugăciunea sfântă și mare de pocăință prin care cerem ajutorul și mila lui Dumnezeu; pentru că lumea, mai cu seamă lumea de azi, are mare nevoie de binecuvântarea și ajutorul lui Dumnezeu.
Deși lumea este în plină derivă, nu doar din punct de vedere economic, ci mai ales din perspectiva vieții spirituale, se pare că oamenii au pierdut contactul cu Cerul, cu Părintele Ceresc, cu planul esențial al celor care transcend orizontalitatea efemeră și înșelătoare, înstrăinându-se, mai mult sau mai puțin conștient, de principiile unei vieți creștine. Din păcate, sunt tot mai multe glasurile care se ridică împotriva lui Dumnezeu și a Învierii Sale. Sunt tot mai multe mișcările din lume care Îl ofensează pe Dumnezeu și care se comportă ca și când Dumnezeu nu ar exista, fiind inspirate de duhul cel rău care a stârnit ateismul în lume, odinioară, dar care nu a pierit. Orânduielile făcute de oameni, după mintea lor, L-au alungat pe Dumnezeu din viața omului și din cetate, încercându-se într-un mod foarte agresiv și ostentativ să se aducă multă tulburare și să se impună o viețuire fără de Dumnezeu. Astfel, văzând că lumea se învârtoșează tot mai mult împotriva lui Dumnezeu și se înstrăinează de El, întorcându-I spatele, înțelegem cât de multă nevoie are lumea de rugăciune, de smerenie și de pocăință.
Episcopul Oradiei i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să nu rămână pasivi și să nu se lase răpiți de vârtejul curenților vitregi ai tendințelor de înstrăinare a identității creștine, ci să-și replieze sufletul și minteaîntr-o stare de trezvie, încercând să discearnă Duhul Domnului de duhul seducător al lumii. Dacă lumea refuză să se mai pocăiască, timpul postului este pentru noi, creștinii, o ocazie binecuvântată să o facem. Să ne pocăim, să ne schimbăm mintea, să ne întoarcem la Dumnezeu, să dorim cu sete, cu ardoare, din toate puterile noastre, să fim și să rămânem împreună cu Dumnezeu. De aceea, acum, ne rugăm mai mult, însă și ispitele sunt pe măsură. Să ne rugăm și să cerem lui Dumnezeu să nu avem parte de ispite mai mult decât putem duce, fără dureri și încercări mai grele decât cele pe care le-am experiat în anul ce a trecut.
În finalul predicii, Preasfinția sa a oferit credincioșilor sfaturi folositoare în combaterea stării de tulburare și de panică pe care, în mod dirijat, suntem îndemnați să ne-o asumăm. Lumea din jur e necruțătoare și s-a înrăit, iar vrăjmășia a pus stăpânire pe inimile multor oameni. Să nu-i lăsăm să-și facă cuib în viața noastră, ci să luăm distanță față de lumea cea rea. Este foarte ușor să facem astfel de exerciții. Întâi de toate, să nu mai pornim televizorul, în special pentru canalele de știri, ci doar pentru cele ziditoare; nu pentru cele care aduc toată otrava și toxinele ce vin prin intermediul undelor ce propagă răutate, setea de răzbunare și pretenția de a se pune pe sine în locul lui Dumnezeu. De asemenea, în special pentru tineri și copii, este de folos să se ia cât mai multă pauză de la rețelele de socializare și de la lumea virtuală, pentru a petrece cât mai mult timp alături de Dumnezeu în vremea Sfântului și Marelui Post.
Începând cu ziua de astăzi și până joi, 18 martie 2021, în fiecare zi se citește câte o parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în cadrul Pavecerniței Mari, urmând ca în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Păresimilor să fie citit integral. Canonul Sfântului Andrei Criteanul este „mare” nu numai datorită extensiei sale, fiind cea mai amplă cântare din întreg cultul Bisericii Ortodoxe, ci mai ales din pricina profunzimilor reflecțiilor duhovnicești asupra condiției umane și a setei existențiale a omului după refacerea relației apropiate pe care a avut-o cândva cu Dumnezeu.
Andi Constantin Bacter