Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Primirea ÎPS Mitropolit Laurenţiu al Ardealului la Catedrala cu Lună

Primirea ÎPS Mitropolit Laurenţiu al Ardealului la Catedrala cu Lună

Aniversarea a 90 de ani de la înființarea Academiei Teologice din Oradea, sărbătorită în Eparhia Oradiei prin numeroase manifestări cu caracter festiv, teologico-științific, cultural-educativ și liturgic, a fost încununată în zilele de sâmbătă, 19 octombrie, și Duminică, 20 octombrie 2013, prin vizita canonică a Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Episcopia Oradiei, dimpreună cu Ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

În seara zilei de sâmbătă, 19 octombrie, Ierarhii au fost întâmpinaţi şi primiţi la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună, din Oradea de către Chiriarhul Oradiei și un frumos alai, cler și popor dreptmăritor din întreaga Eparhie a Oradiei: Preacuvioșii și Preacucernicii Părinți membri ai  Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, Preacucernicii Părinți protopopi şi secretari de la cele patru protopopiate din Eparhie, Preacuvioșii Părinți stareţi şi Preacuvioasele maici stareţe de la aşezămintele monahale din Eparhia Oradiei, oficialităţi județene și locale, conducerea Universității din Oradea, cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, cadre didactice şi elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dar şi numeroşi credincioşi.

Cu acest prilej a fost săvârşită o slujbă de Te Deum, de către Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, mulţumindu-se Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate peste Episcopia Oradiei şi peste învăţământul teologic ortodox de grad universitar din Bihor, în cei 90 de ani de la înfiinţarea Academiei Teologice din Oradea.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ştefan Lakatos, şi de Corul Bisericii cu Lună din Oradea, dirijat de Dl. Conf. Univ. Dr. Valentin Lazăr, cor care va reprezenta Mitropolia Ardealului la faza națională, pe Patriarhia Română, a concursului coral de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul”. La finalul slujbei corul Bisericii cu Lună a susţinut un mic concert.

După oficierea slujbei au urmat cuvântările îndătinate. Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit un frumos cuvânt de întâmpinare în care a făcut o scurtă prezentare a istoriei Eparhiei Oradiei, din cele mai vechi timpuri și până în prezent, subliniind importanța strategică a Episcopiei Oradiei, aflată la marginea dinspre Occident a neamului românesc, precum și legăturile străvechi ale Episcopiei Oradiei cu Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu, sub a cărei oblăduire s-a aflat dintotdeauna. De asemenea, Ierarhul Oradiei a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului pentru prezența în mijlocul clerului și credincioșilor bihoreni, călcând, astfel, pe urmele Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna al Ardealului, care a poposit de nenumărate ori la Oradea, în călătoriile sale la Viena, și care a insistat mereu pentru reînfiinţarea Episcopiei Oradiei, lăsând chiar o frumoasă sumă de bani în vederea obţinerii unei clădiri corespunzătoare pentru o Reședința Episcopală în Oradea:

„În aceste clipe emoționante, locul sfânt în care ne aflăm, Catedrala cu Lună din Oradea, este plin de bucurie, deoarece Ierarhii de dinainte și cei de azi, poporul lui Dumnezeu din Bihor, cei de azi și cei care sunt în orizontul veșniciei, se bucură, cu bucurie sfântă, că în mijlocul lor a venit Mitropolitul Ardealului, Mitropolitul nostru canonic, vrednic succesor al marilor Ierarhi care au arhipăstorit Sfânta Mitropolie a Ardealului, și ea mitropolie martiră, cum martire au fost toate tronurile vlădicești din ținuturile românești înstrăinate, dar care, prin rânduiala Proniei Divine, după Marea Unire de la 1918, regăsindu-se în libertate, au putut să strălucească în lumina lor deplină.”

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a rostit un bogat cuvânt în care și-a exprimat bucuria de a fi prezent la Oradea, pentru a lua parte la aniversarea învățământului teologic ortodox de grad universitar din Bihor, respectiv împlinirea a nouăzeci de ani de la înființarea Academiei Teologice din Oradea, în 1923:

„Primirea aceasta minunată pe care ne-ați făcut-o ne-a umplut inima de bucurie și, în același timp, de speranță puternică. Într-adevăr, Biserica noastră strămoșească și poporul nostru românesc este o forță pe care nimeni nu o va putea clinti de aici pentru că Dumnezeu a așezat-o, și ceea ce așează Dumnezeu, așează cu statornicie. Ați vorbit, Preasfinția Voastră, despre istoria Bisericii Ortodoxe din Bihor și despre vrednicii noștri înaintași în tronul mitropolitan de la Sibiu, care au întemeiat Mitropolia Ardealului și au susținut-o cu multă jertfă, fapt ce ne-a transpus într-o stare de emoție totală. Fără  a avea pretenția de a ne ridica la înălțimea slujirii lor, ne considerăm ca un trimis a lui Dumnezeu, ca un misionar, care să țină, cu frică și cu cutremur, dar cu statornicie, cârja vrednicilor înaintași ai Mitropoliei Ardealului.”

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a vorbit, apoi, despre faptul că, de curând, capul Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, ale cărui sfinte moaște se află în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, a fost așezat într-o raclă specială, ce poate fi transportată ușor: „Am hotărât ca, pe viitor, să ducem cu noi cinstitul cap al Sfântului Ierarh Andrei în toate eparhiile și în toate bisericile care ne vor solicita acest lucru, pentru ca binecuvântarea lui Dumnezeu, prin mijlocitorul Său ales, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, să rămână peste instituțiile noastre de învățământ, peste tineretul de azi, care constituie pentru noi urmașii care vor duce Biserica mai departe.”