Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Profesori de Religie și de la școlile teologice din Eparhia Oradiei reuniți în conferință

Profesori de Religie și de la școlile teologice din Eparhia Oradiei reuniți în conferință

În continuarea conferinţelor preoţeşti semestriale de toamnă din acest an, vineri, 29 septembrie 2017, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a desfăşurat reuniunea cadrelor didactice care predau Religie în şcolile din județul Bihor și a profesorilor de la școlile teologice din Eparhia Oradiei, respectiv Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea și Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Programul zilei a debutat prin săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, de către un sobor de preoți, în frunte cu Părintele Prot. Prof. Radu Rus, consilier al sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei şi directorul Liceului Ortodox.

A doua parte a programului s-a desfăşurat în sala festivă a Liceului Ortodox, unde în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei, a Părintelui Prof. Florin Negruţiu, Inspector școlar pentru disciplina Religie şi a cadrelor didactice reunite, Preacucernicul Părinte Profesor Dorel Leucea, cadru didactic şi director adjunct la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a prezentat referatul cu titlul „Patriarhul Justinian Marina (1948-1977), Arhipăstorul înţelept al Bisericii în vremuri de restrişte”.

După prezentarea referatului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei a adresat un cuvânt de binecuvântare cadrelor didactice prezente la lucrările conferinţei şi a subliniat rolul providenţial al Patriarhului Justinian, aşezat de Dumnezeu la cârma Bisericii Ortodoxe Române în vremurile foarte tulburi ale regimului comunist. Preasfinţia Sa a arătat că nici timpurile actuale nu sunt lipsite de încercări pentru dreptmăritorii creștini. În acest context, Preasfinţia Sa a adresat un apel profesorilor prezenți de a nu se lăsa descurajaţi şi de a nu ceda în faţa provocărilor venite din partea societăţii contemporane secularizate, care,  sub diferite forme, încearcă să Îl excludă pe Dumnezeu din spaţiul public.

La finalul lucrărilor conferinţei, Părintele Prot. Prof. Radu Rus a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru prezenţa, îndemnurile părinteşti şi purtarea de grijă necontenită faţă de statutul orei de Religie din cadrul învăţământului bihorean şi faţă de cadrele didactice care se ostenesc şi se jertfesc predând această disciplină atât de necesară pentru formarea spirituală și culturală a tinerelor generaţii.