Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Profesorii de Religie Ortodoxă s-au întâlnit cu Episcopul Oradiei

Profesorii de Religie Ortodoxă s-au întâlnit cu Episcopul Oradiei

În continuarea conferinţelor preoţeşti semestriale de toamnă din acest an, dedicate făuritorilor Marii Uniri din 1918, în ziua de vineri, 19 octombrie 2018, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a desfăşurat reuniunea cadrelor didactice care predau Religie Ortodoxă în şcolile din județul Bihor și a profesorilor de teologie de la școlile teologice din Eparhia Oradiei, respectiv Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din cadrul Universităţii din Oradea și Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Programul zilei a debutat prin săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în paraclisul cu hramul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana din cadrul Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, de către un sobor de preoți, în frunte cu Părintele Prot. Prof. Radu Rus, consilier al sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei şi directorul Liceului Ortodox.

A doua parte a programului s-a desfăşurat în sala festivă a Liceului Ortodox, unde, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei, a Părintelui Prof. Florin Negruţiu, Inspector școlar pentru disciplina Religie şi a cadrelor didactice reunite, Preacucernicul Părinte Profesor Alin Sonea, cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, a prezentat referatul cu titlul „Roman Ciorogariu, făuritor al Marii Uniri în ținutul Crișanei și la poarta de vest a Transilvaniei”.

După prezentarea referatului, Părintele Prot. Prof. Radu Rus a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru prezenţa şi purtarea de grijă necontenită faţă de statutul orei de Religie din cadrul învăţământului bihorean şi faţă de cadrele didactice care se ostenesc şi se jertfesc predând această disciplină atât de necesară pentru formarea spirituală și culturală a tinerelor generaţii.

La finalul lucrărilor conferinţei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei a adresat un cuvânt de binecuvântare cadrelor didactice prezente şi a subliniat rolul providenţial al Episcopului Roman Ciorogariu, aşezat de Dumnezeu la cârma Bisericii Ortodoxe din Bihor în vremea în care s-a realizat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României, Roman Ciorogariu fiind unul dintre fruntașii poporului român care au contribuit esențial la împlinirea și statornicirea unirii. Preasfinţia Sa a arătat că, așa cum, de-a lungul istoriei, românii dreptmăritori pe aceste meleaguri au avut de trecut obstacole nenumărate, suferind mult, nici timpurile actuale nu sunt lipsite de încercări pentru creștini. În acest context, Preasfinţia Sa a adresat un îndemn profesorilor prezenți de a nu se lăsa descurajaţi şi de a nu ceda în faţa provocărilor venite din partea societăţii contemporane secularizate, care, sub diferite forme, încearcă să Îl excludă pe Dumnezeu din spaţiul public.