Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Program catehetic „Sămânţa Semănătorului” în parohia bihoreană Bratca

Program catehetic „Sămânţa Semănătorului” în parohia bihoreană Bratca

În această perioadă de toamnă, când bunul gospodar aşează sămânţa în pământ, spre a avea recoltă în anul ce vine, în Parohia Bratca, din Protopopiatul Oradea, Eparhia Oradiei, copiii care participă la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” au primit sămânţa cuvântului Semănătorului, a Domnului nostru Iisus Hristos, în inimile şi sufletele lor prin intermediul orelor de cateheză împletite cu aplicaţii practice, organizate de părintele paroh Radu Marian.

Prima zi a programului „Sămânţa Semănătorului” s-a derulat prin ore de cateheză legate de „Pilda Semănătorului”. Le-au fost citite şi alte pilde ale Mântuitorului Iisus Hristos şi li s-a arătat însemnătatea parabolei. După însuşirea noţiunilor teoretice, copiii au trecut la activităţi practice, cu scopul imprimării în inimă şi în minte a sămânţei cuvântului lui Dumnezeu la modul concret. Astfel, împreună cu părintele Radu Marian, au ales versete din Sfânta Scriptură pe care le-au scris pe bucăţi din carton. După aceea, au lipit peste literele scrise boabe din grâu, rezultând mici opere artizanale cu litere scrise neconvenţional.

Versetele alese şi scrise cu litere din grâu i-au făcut pe copii să îşi însuşească mai uşor învăţăturile desprinse din Pilda Semănătorului. Mai mult, preotul catehet le-a explicat că prin scrierea versetelor ei fac şi un exerciţiu al răbdării, căci a fost nevoie de multă răbdare şi migală spre a contura scrierile dorite.

Totodată, copiilor prezenţi li s-a prezentat practica semănatului tradiţional. Ei s-au deplasat la o holdă a satului unde s-a semănat grâu manual. Părintele le-a arătat că Biserica are o slujbă specială pentru momentul când se seamănă, fiind săvârşită în prezenţa lor. După slujbă li s-a exemplificat tehnica semănatului manul, fiecare dintre ei deprinzând modalitatea prin care boabele de grâu ajung în pământul reavăn, spre a aduce rod bogat, devenind mici semănători.

La finalul activităţilor, lucrările realizate au fost expuse în sfânta biserică spre a fi văzute de credincioşi, bucurându-se de aprecierea lor în duminica a XXI-a după Rusalii.

Aceste activităţi teoretico-practice fac parte din programul de cateheze ce se desfăşoară în Parohia Bratca, legate de grâu şi pâine ca materii folosite de om şi pentru cultul divin, prin care copiii deprind mai uşor învăţăturile de credinţă, rămânând vii în amintirea lor, prin aceea că sunt implicaţii efectiv în activităţile de obţinere a acestora.