Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Program cultural-educativ și artistic dedicat Mamei la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Program cultural-educativ și artistic dedicat Mamei la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

  Vineri, 24 februarie 2017, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost gazda unui program cultural-educativ și artistic intitulat „Mama”. Organizat la inițiativa, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de către Liceul Ortodox din Oradea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, programul a reunit elevi, studenți, cadre didactice, artiști de seamă, preoți și mame. De asemenea, a fost prezentă la această manifestare dedicată mamei și distinsa mamă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Doamna Maria Drincec.

Așa cum a subliniat în deschiderea evenimentului, Preacucernicul Părinte Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și directorul Liceului Ortodox, programul s-a dorit a fi unul de mare emoție și sensibilitate în contextul societății în care trăim, când se dorește tot mai mult o înstrăinare de tradițiile și de valorile Bisericii și ale Neamului, promovate în primul rând în familie, al cărei liant de bază este Mama.

Având ca model pe Maica Domnului, Maica Bisericii și a noastră în calitate de frați mai mici ai Unuia Născut Fiului său, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, programul a debutat cu imnul-axion „De tine se bucură”, interpretat de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, alternând pe parcurs momentele muzicale cu cele lirice.

Primii care i-au adus cântece, versuri și ghiocei Mamei au fost elevii clasei a II-a B de la Liceul Ortodox, îndrumați de doamnele profesoare Angelica Suciu și Florica Dăgău. Talentul, gingășia și dezinvoltura lor au trezit în sufletele celor prezenți profunde sentimente materne.

În repertoriul liric românesc, evocat de elevii mai mari ai Liceului Ortodox, s-au regăsit cunoscutele poezii ale lui Mihai Eminescu, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif, Lucian Blaga, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu și Grigore Vieru, poezii care descriu chipul blând și sfânt al Mamei.

Interpretărilor corale și lirice li s-au adăugat cele muzical-indivuale ale studenților Carmen Sabou, Alexandru Carțiș, Nicolae Văscan și Paul Oros, alături de care au mai evoluat Arhid. Prof. Ștefan Lakatos și cunoscuții interpreți, soții Florina și Florin Mariș-Hinsu. Cei doi artiști orădeni, profesori universitari și cântăreți de operă pe marile scene ale lumii, Florina și Florin Mariș-Hinsu, au interpretat celebrele și frumoasele canțonete Mama și Caruso, dar şi cantecul Ce cauți tu în viața mea.

 Alături de lirică și muzică, proza a completat programul cultural prin două eseuri: Gânduri despre mama, compusă de elevul Mirel Fanya de la Liceul Ortodox și Mama, o constantă veșnică, autor fiind studentul teolog Andi Bacter.

La finalul programului, care s-a dovedit a fi un dar de excelență oferit Mamei, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit un cuvânt de binecuvântare și de felicitare adresat organizatorilor și participanților la acest program. „Ne-am bucurat de toate aspectele culturii care o celebrează, o onorează pe Mamă în general, pe mama fiecăruia dintre noi, și mai presus de toate pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Maica Bisericii și Maica tuturor creștinilor dreptmăritori. Cred că ne-am simțit cu toții ca într-o mare familie duhovnicească, pentru că, de fapt, aceasta este Biserica, o mare familie duhovnicească. Până și terminologia folosită în Biserică trimite la familie: avem părinți duhovnicești și maici duhovnicești, fii și fiice duhovnicești și suntem frați și surori între noi.”

 „Sărbătoarea de astăzi este, într-un fel, militantă, provocatoare, pentru noi, pentru conștiința noastră creștină. Avem și în acest an un Marș pentru viață, care se va desfășura în toată țara, providențial, chiar în ziua Bunei Vestiri. Marșul acesta pentru viață este dedicat tocmai Mamei și Copilului, pentru apărarea vieții și a dreptului la viață, a demnității vieții, așa cum Dumnezeu a lăsat-o să fie din clipa zămislirii, până în ultima clipă a omului pe pământ. De aceea, vom face un zid viu, un zid uman pentru apărarea Mamei și a Copilului, prin dragoste, rugăciune și milostenie, iar sărbătoarea de astăzi este un preambul al evenimentului din 25 martie.”

Cu ocazia împlinirii a zece ani de la întronizarea în scaunul episcopal al Eparhiei Oradiei - 25 februarie 2007, Chiriarhul Oradiei a fost felicitat de către colectivul de elevi și profesori de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dar și de către toți cei prezenți, școală confesională ctitorită de Preasfinția Sa în primul an de la urcarea în scaunul vlădicesc al Oradiei.

În cadrul programului, prin grija elevilor liceeni și a doamnelor din Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, în sala festivă a liceului a fost organizată și o expoziție fotografică, fiind așezate pe panouri special amenajate fotografii, mai vechi sau mai noi, în care sunt reprezentate mame împreună cu copiii lor.