Programul „De Paşti adopta un suflet” la momentul bilanţului
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 30 aprilie - 3 mai 2013 s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a proiectului „De Paști adoptă un suflet”, organizat de Asociația „Filantropia” Oradea, prin centrul de resurse inițiat în cadrul proiectului „FORTE - formare trainică pentru parteneriat”.
La proiect au participat un număr de 11 parohii, preoți și credincioși, care au format un grup comun de implicare în lucrarea social-filantropică de întrajutorare a semenilor în pragul praznicului Învierii Domnului Iisus Hristos, ajutând peste 700 de beneficiari, copii, familii aflate în dificultate, persoane cu dizabilități, care au beneficiat de bunuri în valoare de peste 7000 de lei, colectați de parohiile participate.
Beneficiarii au fost identificați de toți participanții la proiect, fiind realizată o listă comună, pe categorii de beneficiari, iar echipa organizației coordonatoare a identificat nevoile fiecărui beneficiar, utilizând instrumente specifice de asistență socială. În acest fel, parohiile au beneficiat de asistență pentru acordarea de sprijin unor persoane care prezintă în mod real dificultăți sociale, iar pe de altă parte au fost motivate să dezvolte preocuparea social-filantropică, atât la nivelul credincioșilor, cât și al comitetelor parohiale, care prin acțiuni unitare devin mai eficienți și mai aproape de oameni.
Un exemplu aparte îl reprezintă sucursalele Asociației Filantropia Oradea, cum este și cazul Sucursalei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Oradea, unde comunitatea parohială dezvoltă servicii sociale de asistență la domiciliu cu implicarea credincioșilor, în număr de peste 30 de persoane, înrolați voluntar în activitățile de susținere financiară, materială și de sprijin.
La acest proiect s-au desfășurat și alte activități complementare, cum este și acțiunea social-filantropică din Parohia Cuzap, sau cele realizate de Grădinița nr. 24 și Colegiul tehnic „Traian Vuia” din Oradea.
Parohiile și partenerii participanți la această ediție și contribuția pe care au oferit-o, au fost: Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Oradea, Parohia Oradea-Vii, Parohia Husasău de Tinca, Capela din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Parohia Cuzap, Parohia Episcopia Bihor, Parohia Râpa, Parohia Sânmartin, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Oradea, Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea, Parohia Mărțihaz, Parohia Cărănzel şi Selgros Cash and Carry.
Toate sumele au fost transformate în bunuri donate următoarelor categorii de beneficiari:
Persoane cu dizabilități asistați de Centrul de Servicii Sociale pentru Persoanele cu Dizabilități „Acoperământul Maicii Domnului” din Oradea - beneficiari ai centrului de zi (50 persoane) şi beneficiari ai serviciilor la domiciliu (20 de persoane);
Persoane cu dizabilități din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Hadicap Bratca, ce poartă hramul „Sfântul Haralambie”;
Familii ale tinerilor proveniți din centrele de plasament și serviciul de protecție a copilului - 10 familii din Oradea cu un total de 30 de persoane;
Persoane vârstnice și cu dizabilități care primesc asistență la domiciliu din partea Sucursalei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Oradea - 27 de persoane;
Persoane vârstnice de la Centrul de Îngrijire Adulți din Râpa - 50 de persoane;
Copii afectați de boli grave și internați în cadrul Spitalului Municipal Oradea - 10 copii.
Grupul de donatori au efectuat împreună cumpărăturile la Selgros Cash and Carry, iar apoi au pregătit pachetele pe care le-au distribuit beneficiarilor în Săptămâna Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos. Pachetele au conținut ulei, zahăr, făină, orez, paste făinoase, mezeluri și dulciuri precum și alte obiecte după nevoile fiecăruia, la care s-au adăugat articole de vestimentație donate de credincioși.
La finalul acțiunii, conducerea Selgros Cash and Carry din Oradea a primit o scrisoare de mulțumire și apreciere pentru sprijinul acordat atât acestei acțiuni, cât mai ales pentru sprijinul oferit constant persoanelor aflate în dificultate prim Programul „Masa Bucuriei”, prin intermediul căruia sunt oferite alimente în valoare lunară de peste 6000 Lei, prin intermediul Asociației „Filantropia” Oradea.