Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul catehetic „Caravana Filantropia”, în Parohiile Bratca, Lorău și Luncșoara

Proiectul catehetic „Caravana Filantropia”, în Parohiile Bratca, Lorău și Luncșoara

Sub acest titlu s-au desfășurat, în perioada 15-17 august 2022, mai multe activități catehetice, interactive și sportive cu copiii și tinerii din parohiile Bratca, Lorău și Luncșoara, cu binecuvântarea și sprijinul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și al Asociației Filantropia Oradea.

Activitățile au fost coordonate de către Prea Cucernicul părinte Laurențiu Lazăr, consilier eparhial al sectorului social-filantropic din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, împreună cu preoții din cele trei parohii, ajutați și de domnul Mark Hajdu, psiholog al Asociației Filantropia Oradea.

Noutatea activităților la care au participat cei peste 40 de copii și tineri din cele trei parohii o reprezintă interacționarea lor, precum și faptul că activitățile nu s-au desfășurat doar într-o locație, ci în mai multe, pe cuprinsul celor trei sate.

Proiectul a debutat în ziua de Sfântă Mărie - 15 august -, când copiii și tinerii parohiilor Bratca și Lorău s-au întâlnit la biserica din Bratca. Aici s-au săvârșit mai întâi rugăciunile specifice de deschidere a unei întruniri și a unei tabere pentru tineri creștini. În jurul orei 13ºº, cei mai mari au pornit în caravană pe biciclete înspre Parohia Luncșoara, pe o distanță de 23 de km, printre dealuri, holde, livezi, sate și văi, iar cei mai mici - cu microbuze, grupul reunindu-se în două puncte până la destinația finală: într-un punct au servit masa, iar în cel de-al doilea au vizitat biserica din lemn din localitatea Gheghie cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. La Gheghie, localitate vecină cu Luncșoara, copiii din Bratca și Lorău au fost așteptați de grupul de copii din Luncșoara, care s-a alăturat în caravană pe biciclete și i-au condus pe oaspeți în satul natal.

A fost ales ca punct de întâlnire biserica din lemn din satul Gheghie deoarece aceasta a aparținut odinioară satului Luncșoara, de unde a fost strămutată pe actualul amplasament în sec al XVIII-lea. La biserica din Gheghie, părintele paroh de la Luncșoara, Valentin Vasile Amza, le-a prezentat copiilor un scurt istoric și povestea bisericii, după care - prin intermediul unui joc interactiv - copiii din cele trei parohii s-au prezentat și au făcut cunoștință unii cu ceilalți.

De la biserica din Gheghie, caravana bicicliștilor a trecut dealul ajungând la biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Luncșoara. Aici, în curtea bisericii, copiii și tinerii au participat la câteva jocuri interactive, de cunoaștere și de comunicare, după care - începând cu ora 19ºº - s-a săvârșit în sfânta biserică „Rugăciunea de Seară”. Programul zilei s-a încheiat printr-o frumoasă serbare de pricesne, închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, poezii și o scenetă, susținută în fața credincioșilor din Luncșoara și a copiilor din proiect. La căminul cultural copiii și tinerii au servit cina.

În prima parte a celei de-a doua zile - 16 august -, activitățile proiectului catehetic „Caravana Filantropia” s-au desfășurat la căminul cultural din Luncșoara. Sub forma jocurilor interactive, copiii și tinerii, împărțiți în șapte grupe de lucru, au învățat lucruri noi, atât pe teme religios-morele, cât și de cultură generală. În centrul acestor activități s-a aflat cateheza despre Maica Domnului, unde grupele de copii, pe baza unor materiale extrase din Catehismul Ortodox, au fost invitați să răspundă la una sau două întrebări, având ca sarcină de lucru să extragă învățătura - esența răspunsului la întrebare, să expună cel puțin un obicei din satul lor sau din familia lor, legat de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, și să menționeze - chiar să rostească - o rugăciune închinată Sfintei Fecioare. Pe marginea răspunsurilor lor, preoții parohi au adus completări.

La orele 14³º, copiii s-au dus la biserica din lemn a satului Luncșoara, unde părintele paroh le-a expus un scurt istoric; după ce s-a cântat o priceasnă dedicată Sfintei Fecioare, caravana bicicliștilor a pornit la drum, odată cu ea și microbuzele cu cei mai mici. S-a parcurs un alt traseu, de peste 30 de km, având ca destinație satul Lorău. Pe traseu s-a făcut un popas la biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Cetea, unde părintele paroh i-a așteptat pe copii cu apă și suc, apoi un alt popas la biserica din lemn de la Beznea.

La apusul soarelui, caravana a ajuns la Lorău, într-un loc pitoresc, pe malul Crișului Repede, unde copiii s-au odihnit, s-au jucat și au luat masa, nelipsind din cadru nici focul de tabără pregătit de părintele paroh Gavril Chiș.

A treia zi a proiectului a adus activități noi. Ele s-au desfășurat la Lorău și Bratca. Dimineața - la Lorău, copiii au fost din nou împărțiți pe grupe și au luat parte la cateheza intitulată „Igiena Sufletului”, în care li s-a cerut să expună pe foi de flipchart câteva elemente prin care „ne igienizăm” sufletul, fiecare grupă susținând apoi ceea ce și-a notat pe foi, iar preoții parohi și părintele consilier au intervenit dacă a fost nevoie. Cateheza s-a desfășurat în curtea bisericii din Lorău. De aici caravana a plecat într-o drumeție pe Valea Boiului, unde Cascada Boiului a fost principalul punct de atracție. După acest obiectiv participanții s-au deplasat la Bratca cu bicicletele și microbuzul, unde au servit masa de prânz. La Bratca au plecat într-o altă drumeție pe Valea Brătcuței, și aici fiind antrenați într-un joc de cunoaștere și orientare - „Găsește Comoara”. După câteva ceasuri petrecute în natură, caravana s-a întors la biserica din Bratca; aici într-un cadru festiv, după ce preoții cordonatori au săvârșit „Rugăciunea de Seară”, a avut loc premierea participanților cu diplome și daruri din partea Presfințitului Episcop Sofronie și a Asociației Filantropia Oradea.

Părintele consilier Laurențiu Lazăr le-a mulțumit copiilor și tinerilor pentru implicare și i-a îndemnat să ducă în comunitățile lor mesajul prieteniei și al implicării în comunitate.

Activitățile desfășurate în proiectul catehetic „Caravana Filantropia” au avut ca scop socializarea copiilor și a tinerilor din cele trei parohii. De asemenea, călătoriile efectuate cu bicicleta, pe jos sau chiar cu microbuzul au reprezentat lucruri noi și binevenite pentru tineri. Faptul că au fost împreună trei zile, au mâncat, s-au rugat, s-au jucat împreună reprezintă un lucru pozitiv pentru dezvoltarea lor morală și psihică, și-au antrenat răbdarea, voința, spiritul comunitar și civic, spiritul de echipă, dar proiectul s-a dorit și o contrapunere la egoismul și individualismul oferite din ce în ce mai mult de timpul petrecut doar pe telefon, tabletă sau la televizor. Scopul acestui proiect catehetic îl reprezintă și răspândirea mesajului evanghelic și al tradițiilor locale în cele trei comunități, prin intermediul copiilor și tinerilor, ca și alții să le urmeze pilda și să participe la viața parohiei. În această ordine de idei, la finalul proiectului părintele Radu Marian de la Bratca le-a adresat îndemnul de a transmite mai departe ceea ce au făcut și văzut în cele trei zile și celorlalți copii și tineri, prin aceasta devenind apostoli ai lui Hristos: „Mergeți si spuneți cât bine v-a făcut Dumnezeu”!

   Pr. Radu Marian