Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul educaţional „Tineri ortodocşi în Ţara Beiuşului”, în plină desfăşurare

Proiectul educaţional „Tineri ortodocşi în Ţara Beiuşului”, în plină desfăşurare

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi la iniţiativa Preacucernicului Părinte Marian Vasile Popa, Protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, în ziua de 1 iunie anul curent a avut loc lansarea oficială a proiectului educaţional „Tineri ortodocşi în Ţara Beiuşului”, prezentându-se totodată şi activităţile care vor avea loc în cadrul acestuia.

Din acel moment, proiectul s-a implementat treptat, având loc mai multe activităţi care au reunit atât preoţi şi profesori voluntari, cât şi 100 de copii şi tineri dornici de a petrece o parte din vacanţa de vară într-un cadru mai aparte, mai aproape de Dumnezeu şi de semeni. Desfăşurate în diferite locaţii din Municipiul Beiuş, puse la dispoziţia organizatorilor în virtutea bunei colaborări inter – instituţionale locale, dar şi a unor parteneriate consolidate în timp, considerăm că au fost până în prezent o reală reuşită.

Astfel, pentru cei mai mici, cei din ciclul preşcolar, au avut loc activităţi corespunzătoare vârstei şi interesului lor: iniţiere în tainele Sfintei Scripturi (studiu biblic pe înţelesul celor mici), scenete biblice, jocuri educative, precum şi alte activităţi distractiv - educative, care au avut un impact deosebit asupra celor mici, motivându-i să descopere mai în profunzime tainele dreptei credinţei. Toate aceste activităţi au avut loc în sala de şedinţe a Protopopiatului Beiuş.

Pentru cei mai mari, până la nivel liceal, activităţile au fost pe măsura vârstei şi a preocupărilor, desfăşurându-se preponderent în aer liber. Este vorba în primul rând de fotbal şi tenis, dar si de alte activităţi fizice, gustate cu mult interes de toţi participanţii. Spiritul de competiţie, de fair - play, unit cu o atmosferă mai duhovnicească, dar totuşi adaptată tinerei generaţii, au fost ingredientele de bază în reuşita acestor activităţi, ce s-au desfăşurat atât în sala de sport a Primăriei Municipiului Beiuş, cât şi pe stadionul municipal.

O altă activitate religios - educativă, de această dată adresată tuturor vârstelor, a fost pictura pe sticlă. Coordonaţi cu atenţie şi competenţă de Părintele profesor Pavel Benţa şi de Doamna învăţătoare Delia Mlendea, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Popovici” din Beiuş, participanţii au avut ocazia iniţierii în tainele picturii pe sticlă. Precum icoana este o fereastră către cer, tot aşa şi sufletul copilului este o pânză albă, în aşteptarea virtuţilor pe care trebuie să le insuflăm, pentru a-şi împodobi sufletul curat cu ele. Aceste frumoase activităţi au avut loc în incinta Şcolii Gimnaziale din urbea de pe Crişul Negru, ctitorie a vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Popovici al Oradiei.

În viitorul apropiat, odată cu începerea noului an şcolar 2021 - 2022, la aceste activităţi se vor adăuga şi altele. Dintre acestea, amintim meditaţii gratuite la discipline precum limba română, matematică, limbi moderne (engleză şi franceză), dar şi after school („şcoala după şcoală”), în funcţie de solicitările celor interesaţi. De menţionat că toate aceste activităţi vor fi gratuite, prin bunăvoinţa profesorilor voluntari implicaţi în acest proiect.

Prin implementarea treptată, dar rodnică, a proiectul educaţional „Tineri ortodocşi în Ţara Beiuşului”, iniţiatorii şi voluntarii implicaţi, preoţi şi profesori deopotrivă, îşi doresc o intensificare a misiunii Bisericii în rândul copiilor şi tinerilor, prin oferirea unor alternative de petrecere a timpului liber, prin sprijin pentru teme, prin oferirea unor răspunsuri la marile întrebări ale vieţii, precum şi prin celelalte activităţi extraşcolare propuse, convinşi fiind de faptul că numai în acest mod îi putem pregăti pe tinerii de astăzi, pentru a fi credincioşii de mâine ai Bisericii.

           Pr. Prof. Dr. Traian Nojea