Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul educativ „Bihoreni iluștri”

Proiectul educativ „Bihoreni iluștri”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, prin implicarea cadrelor didactice de la catedra de istorie şi discipline teologie și a elevilor,  la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea se află în derulare proiectul educativ „Bihoreni iluștri”.

Proiectul urmărește promovarea şi valorificarea în rândul elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și de la structura Colegiul Tenhic „Dimitrie Leonida” din Oradea, a patrimoniului cultural – religios și civic al oraşului Oradea şi al judeţului Bihor, patrimoniu creat de personalităţi ilustre ale vieţii bisericeşti, culturale şi sociale din aceste ţinuturi.

Pentru cunoașterea biografiei acestor personalități prin proiectul amintit sunt programate, săptămânal, pe parcursul întregului semestru, întâlniri cu elevii și cu cadrele didactice, în cadrul cărora au loc prezentări ale vieții și activității câte unui „bihorean ilustru”.

Proiectul a debutat cu prezentarea personalității Episcopului Roman Ciorogariu (1852-1936) - ctitorul reînființatei Eparhii Ortodoxe Române a Oradiei și patronul spiritual al Liceului Ortodox - de către doamna Prof. Dr. Elisabeta Ungur, și a Episcopului Dr. Vasile Coman (1912-1992) – cel care a reactivat învățământul teologic universitar orădean - de către Pr. Prof. Dorel Leucea.

Seria bihorenilor iluștri a continuat cu Aurel Lazăr (1872-1930), avocatul orădean, care a redactat Declarația de independență de la Oradea, și care a militat pentru unirea Transilvaniei cu Țara-Mamă la 1918. Un invitat special la această prezentare a fost domnul Prof. Univ. Dr. Ion Zainea, de la Facultatea de Istorie a Universității din Oradea, care a conturat biografia lui Aurel Lazăr, domnia sa având studii de specialitate în această biografie.

A treia etapă a proiectului s-a concentrat asupra personalității Episcopului Nicolae Popoviciu (1903-1960), ierarhul martir care a avut mult de suferit din partea regimului comunist, suferinţe care au culminat cu înlăturarea din scaunul episcopal și exilarea sa la Mănăstirea Cheia, din județul Prahova.

Galeria marilor personalități bihorene va fi completată, în săptămânile următoare, prin evocarea Mitropolitului Miron Romanul al Ardealului, a Mitropolitului Vasile Mangra al Ardealului, precum şi a lui Emanuil Gojdu, Alexandru Roman sau Miron Pompiliu.

Pe lângă aceste prezentări biografice, în cadrul proiectului mai sunt incluse vizite la diferite instituții bisericeşti şi culturale, ce poartă emblema acestor personalități, între care Palatul Episcopal și Muzeul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Muzeul Țării Crișurilor sau Muzeul Aurel Lazăr, activități menite să îmbogățească gradul de cultură și sentimentul de mândrie civică locală, de prețuire a personalităților religioase, culturale și politice locale, de către elevi.

Proiectul are ca parteneri Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Geografie și Relații Internaționale, Departamentul de Istorie, și Muzeul Țării Crișurilor.