Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul filantropic „Dăruind vei dobândi” în Parohia Brătești

Proiectul filantropic „Dăruind vei dobândi” în Parohia Brătești

În cadrul miniproiectului cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de vineri, 20 martie 2015, Parohia Brătești din Eparhia Oradiei, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a organizat evenimentul filantropic „Dăruind vei dobândi”. Activitatea a fost promovată prin tipărirea unor invitații pliant și distribuirea acestora de către tinerii și credincioșii implicați în acest proiect. De asemenea, evenimentul a fost mediatizat și în mediul online, prin pagina de socializare a Parohiei Ortodoxe Brătești.

Meditând la cuvintele Sfântului Apostol Iacov, „precum trupul fără suflet este mort, astfel și credința fără de fapte moartă este” (Iacov 2, 26), tinerii Parohiei Brătești, implicați direct și activ în acest demers, alături de preotul paroh Călin Ovidiu Popa și de Asociația „Părinți pentru Ora de Religie”, filiala Bihor, au încercat, în această perioadă de urcuș duhovnicesc spre praznicul Învierii Domnului, să aducă împreună o rază de speranță și de lumină în viața tinerei suferinde Cristina Andreea.

Cristina Andreea este o tânără de 22 de ani, studentă în Oradea. În anul 2009, în urma unui control tomograf, a fost diagnosticată cu leiomiom mediastinal posterior. Această formațiune tumorală, de când a fost diagnosticată și până în prezent are o creștere de aproximativ 1 cm/an. Prin această creștere ea înfășoară esofagul, presează plămânul și deplasează cordul. De la aflarea diagnosticului și până în prezent a fost de mai multe ori internată în spitale din Oradea, Cluj-Napoca și București. S-a încercat să se intervină chirurgical, însă s-a renunțat datorită complexității și poziției acestei formațiuni. Medicii specialiști din țară au recomandat în scris realizarea intervenției chirurgicale la una dintre clinicile specializate din Austria sau Germania, fiind nevoie de rezecție și reconstrucție de esofag.

Doar pentru a fi trimise analizele și diagnosticul pus până în acest moment, la una dintre clinicile din străinatate, și pentru a se obține un punct de vedere oficial de acolo este nevoie de suma de 200 de euro. Din discuțiile purtate cu medicii specialiști din țară, costurile intervenției s-ar ridica la suma de 50.000 euro. În anul 2012 fetei i-a apărut și o problemă gravă de vedere. În urma unui control oftalmologic s-a pus diagnosticul de cataractă congenitală la ambii ochi. A fost operată la ochiul stâng, cu care ajunsese să nu mai vadă deloc, punându-i-se cristalin. Aceeași intervenție este necesară acum la ochiul drept, costul acesteia ridicându-se la suma de 1.700 ron.

Programul zilei de 20 martie a început de la ora 16, în biserica monument istoric cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”din Brăteşti, prin săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfinţite, de către un sobor de preoți, în frunte cu preaonoratul părinte Vasile Popa, protopopul Tincăi. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de preoți din cadrul Protopopiatului Tinca, unde părintele paroh Călin Ovidiu Popa îndeplinește funcția de secretar. În cadrul Sfintei Liturghii, o parte din tinerii implicați în acest proiect s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, preaonoratul părinte protopop a rostit un cuvânt ocazional în care a subliniat importanța milosteniei în viața fiecărui creștin, iar părintele paroh a mulțumit preoților împreună-slujitori și tuturor celor prezenți pentru modul în care au răspuns invitației la acest eveniment. Ulterior, toți participanții s-au deplasat la şcoala din localitate, aflată în vecinătatea lăcașului de cult, unde programul a continuat cu un recital de pricesne oferit de interpreta de muzică populară din Bihor Florina Morar, alături de un grup de tineri care învață la școala din comună.

În continuare, părintele paroh a rostit un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți și a prezentat situația tinerei Cristina Andreea. Părintele Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei și a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect de suflet. De asemenea, Părintele Prof. Florin Negruțiu, inspector şcolar de Religie, invitat la acest eveniment, a subliniat următoarele: „Ceea ce a făcut astăzi părintele paroh, împreună cu tinerii parohiei și cu toți cei prezenți, este o dovadă a faptului că Biserica este alături de credincioșii ei, așa cum credincioșii sunt alături de Biserică, în cele mai importante evenimente din viața ei”. La eveniment au participat și reprezentanții autorităților locale, în frunte cu primarul comunei Răbăgani, domnul Alecsandru Dărăban, care este și membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, care s-au implicat activ în susținerea proiectului, punând la dispoziție spațiul și logistica necesară.

Mama Cristinei Andreea, prezentă la eveniment, a ținut să mulțumească organizatorilor și tuturor celor prezenți, pentru implicarea și dragostea de care au dat dovadă în acest demers filantropic. În continuare, toți cei prezenți au avut ocazia să doneze o carte și au avut posibilitatea achiziționării unei cărți din stocul donat, la un preț ales de către ei. La finalul zilei, prin acest program s-a reușit să se adune suma de 20.735 ron, un ajutor care oferă multă speranță tinerei Cristina Andreea pentru o viață mai bună.