Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul filantropic „Să facem casă bună împreună” din Protopopiatul Tinca se apropie de final

Proiectul filantropic „Să facem casă bună împreună” din Protopopiatul Tinca se apropie de final

De mai bine de jumătate de an, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Protopopiatul Tinca, sub coordonarea Părintelui Protopop Călin Ovidiu Popa, desfășoară proiectul filantropic „Să facem casă bună împreună”.

 În dimineața zilei de 6 decembrie 2019, în localitatea Holod, a avut loc un puternic incendiu la una dintre gospodării, în urma căruia, pe lângă pagubele materiale însemnate, a murit şi un bărbat. În urma acestui incediu, pe lângă pagubele materiale considerabile, a rămas și un puternic impact emoțional, atât în rândul familiei, cât și în rândul enoriașilor din Parohia Ortodoxă Holod, întrucât cel mai în vârstă locuitor al casei, bunicul, în vârstă de 88 de ani, a decedat.

Pe lângă bătrân, în casa respectivă, mai locuiau, împreună cu el, trei nepoți și o strănepoată: Florina Domnica Gutman, de 27 de ani, Ionuț Alexandru Gutman, de 24 de ani, Natalia Simina Gutman, de 19 ani, și Carla Maria One, de 6 ani. Doar Dumnezeu a făcut ca proporțiile dezastrului să nu fie mai mari, deoarece în momentul în care unul dintre cei trei nepoți s-a trezit, casa era cuprinsă de flăcări, iar o parte din acoperișul casei era prăbușit, moment în care au fost treziți și ceilalți copii, ei salvându-se, sărind pe geamul casei în care dormeau. În urma incendiului, casa a devenit de nelocuit, astfel că cei patru copii au rămas fără adăpost. Unul dintre enoriașii parohiei a sărit în ajutorul lor și le-a pus la dispoziție casa personală, pentru ca aceștia să aibă un acoperiș deasupra capului, anul trecut, în prag de sărbători. De asemenea, și alţi localnici le-au oferit alimente, haine și bani.

 Cea dintâi instituție care a sărit în ajutor a fost Protopopiatul Ortodox Tinca, care, în strânsă legătură cu Parohia Holod, păstorită de părintele Andrei Ionuț Laza, care îndeplinește și ascultarea de secretar administrativ al protopopiatului, a demarat proiectul social-filantropic de amploare „Să facem casă bună împreună”, prin care s-a propus restaurarea totală și extinderea casei afectate de incendiul devastator. Părintele Călin Ovidiu Popa, protopopul Tincăi, cu ocazia unei activități duhovnicești desfășurată în Parohia Holod, anul trecut, în 16 decembrie, împreună cu corul preoților din protopopiat, după ce a vizitat locul unde a avut loc tragedia, a declarat că, în acest proiect, vor fi implicate toate cele 62 de parohii din cuprinsul protopopiatului.

„Dacă până în prezent, s-a reușit renovarea integrală a structurii imobilului (începând cu fundația și terminând cu acoperișul), în cele ce urmează, se va efectua instalația electrică și termică nouă, achiziționarea unui cazan pentru încălzire, montarea de geamuri și uși noi (PVC), izolare pereți cu polistiren extrudat de 10 cm, izolarea podului, decorativă exterioară, introducerea sistemului de alimentare cu apă, precum și lucrări de finisaje interioare (uși, gresie, faianță, parchet etc.)”, a declarat Părintele Călin Ovidiu Popa, protopopul Tincăi, manifestându-și speranța ca, până la sfârșitul lunii august, casa să fie predată tinerilor beneficiari.

„Alese mulțumiri tuturor preoților și credincioșilor din Protopopiatul Ortodox Tinca, care au contribuit masiv și determinant, dar și tuturor celor care au ales să se alăture acestui proiect filantropic. În mod special, aducem mulțumiri reprezentanților Societății Comerciale European Food SA (Naty Wafers și Viva Cream), pentru suportul consistent oferit, constând în materiale de construcții în valoare de 30.000 lei. Dumnezeu să vă răsplătească tuturor!”, a precizat părintele Călin Popa.

 În luna decembrie 2019, Protopopiatul Tinca a deschis un cont la Banca Cooperatistă Izvorul Ștei, filiala Tinca, pe care l-a alimentat periodic cu sumele colectate de parohii și credincioși, cont în care sunt colectate toate fondurile necesare desfășurării lucrărilor.

Toți cei care doresc să contribuie la acest proiect filantropic sunt rugați să doneze în contul bancar: RO82CRCOX050200000454125 - titularul contului, Protopopiatul Ortodox Tinca, sau prin oricare parohie din cadrul Protopopiatului Ortodox Tinca.

Menționăm că acest proiect filantropic face parte dintr-un lung șir de acte filantropice organizate în fiecare an de Protopopiatul Tinca, cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei: ajutorarea unor azile de bătrâni din cuprinsul Protopopiatului, sprijinirea unor familii nevoiașe și a unor persoane bolnave, susținerea a peste 300 de elevi cu sume de bani, rechizite școlare, îmbrăcăminte și abonamente de transport etc.