Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiect filantropic în Protopopiatul Tinca

Proiect filantropic în Protopopiatul Tinca

În dimineața zilei de 6 decembrie 2019, în satul Holod, comuna Holod, județul Bihor, a avut loc un puternic incendiu la una dintre casele din sat, incendiu ce a lăsat în urmă, pe lângă pagubele materiale considerabile, și un puternic impact emoțional, atât în rândul familiei cât și în rândul enoriașilor din Parohia Holod, întrucât cel mai în vârstă locuitor al casei, bunicul, în etate de 88 de ani, a decedat.

Pe lângă credinciosul decedat în casă, mai locuiau împreună cu el alți trei nepoți și  o strănepoată: Florina Domnica Gutman de 27 de ani, Ionuț Alexandru Gutman de 24 de ani, Natalia Simina Gutman de 19 ani și Carla Maria One de 6 ani. Doar Dumnezeu a fost Cel care a făcut ca proporțiile dezastrului să nu fie mai mari, deoarece în momentul în care unul dintre cei trei nepoți s-a trezit, casa era cuprinsă de flăcări, iar o parte din acoperișul casei era prăbușit, moment în care au fost treziți și ceilalți copii, ei salvându-se sărind pe geamul casei în care dormeau.

În urma incendiului casa a devenit de nelocuit, astfel că cei patru copii au rămas fără adăpost. Unul dintre enoriașii parohiei însă a sărit în ajutorul lor și le-apus la dispoziție casa personală pentru ca aceștia să aibă un acoperiș deasupra capului în prag de sărbători. De asemenea, și ceilalți parohieni au sărit în ajutorul lor cu alimente, haine și bani.

Având în vedere situația dificilă a acestei familii, părintele paroh al Parohiei Ortodoxe Holod, Andrei Ionuț Laza, care îndeplinește și ascultarea de secretar administrativ la Protopopiatul Tinca, împreună cu o parte din enoriașii din sat, au  avut inițiativa de a reabilita și de a extinde casa afectată de incendiu, cerând astfel ajutorul tuturor celor care doresc să sprijine acest demers.

Cea dintâi instituție care a sărit în ajutor a fost Protopopiatul Ortodox Tinca, care, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, demarează un proiect social-filantropic de amploare intitulat „Să facem casă bună împreună”, prin care se dorește restaurarea totală și extinderea casei afectate de incendiul devastator.

Preacucernicul Părinte Călin Ovidiu Popa, protopopul Tincăi, cu ocazia unei activități duhovnicești desfășurată în Parohia Holod în data de 16 decembrie 2019, împreună cu corul preoților din Protopopiatul Tinca, după ce a vizitat locul unde a avut loc tragedia, a declarat că în acest proiect vor fi implicate toate cele 62 de parohii din cuprinsul Protopopiatului, împreună cu preoții parohi, care cu multă bucurie și-au manifestat deschiderea spre un asemenea proiect.

În acest sens, Protopopiatul Ortodox Tinca a deschis un cont la Banca Cooperatistă Izvorul Ștei, filiala Tinca, pe care l-a alimentat cu o donație în suma de 5000 lei, cont în care vor fi colectate toate fondurile necesare desfășurării lucrărilor de construcție. Lucrările vor fi demarate de îndată ce vremea va permite, dorindu-se ca acestea să se finalizeze în decursul anului viitor, astfel încât cei patru copii să se poată muta din nou la casa lor.

Menționăm că acest proiect filantropic face parte dintr-un lung șir de acte filantropice organizate în fiecare an de către Protopopiatul Tinca, cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei: ajutorarea unor azile de bătrâni din cuprinsul Protopopiatului, sprijinirea unor familii nevoiașe și a unor persoane bolnave, susținerea a peste 300 de elevi cu sume de bani, rechizite școlare, îmbrăcăminte și abonamente de transport, etc.

La acest demers sunt invitați să participe toți cei care doresc să „facă o casă bună împreună”, în încercarea de a aduce o bucurie nesperată acolo unde este mai mare nevoie, mai ales acum în preajma sărbătorilor de iarnă. Toți cei care doresc să contribuie la acest proiect sunt rugați să doneze în contul bancar: RO82CRCOX050200000454125.

Pr. Andrei Laza