Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul Masa săracilor - bucurie și mângâiere pentru nevoiașii din Oradea

Proiectul Masa săracilor - bucurie și mângâiere pentru nevoiașii din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Filantropia Oradea, în colaborare cu Asociația Acoperământul Maicii Domnului din Oradea și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Oradea, desfășoară, începând din februarie 2015, un proiect filantropic sub genericul „Masa săracilor”.

În fiecare săptămână, în ziua de sâmbătă, voluntari ai Asociației Filantropia Oradea, studenți orădeni membri ai A.S.C.O.R., dar și alți oameni doritori să își ajute semenii, se reunesc la Centrul de Servicii Sociale pentru Persoane cu Dizabilități Acoperământul Maicii Domnului din Oradea, pentru a pregăti hrană caldă pentru beneficiarii proiectului.

Un număr de peste 80 de persoane cu dificultăți sociale, între care bolnavi, persoane cu dizabilități, copii orfani, familii cu dificultăți financiare majore, primesc o masă caldă pregătită de grupuri de voluntari, care colectează și contribuie cu alimente și materiale necesare pentru prepararea porțiilor de mâncare. Activitatea se desfășoară în bucătăria Centrului Acoperământul Maicii Domnului din Oradea, coordonat de Asociația Filantropia Oradea și Fundația de Scleroză Multiplă Bihor, care pun la dispoziție resursele tehnice necesare și organizarea logistică de specialitate, prin asistenții sociali ai centrului.

O parte dintre beneficiari primesc hrana și o duc la familii direct la Centrul Acoperământul Maicii Domnului din Oradea, iar pentru cei care nu se pot deplasa sau nu au mijloacele necesare, porțiile de mâncare sunt distribuite acasă prin intermediul voluntarilor.

În cursul anului 2015 s-a desfășurat etapa de inițiere și pilotare a acestui program, fiind atrași un număr de peste 50 de voluntari și implicați diverși sponsori din Oradea. Astfel, s-a creat un model de implicare comunitară foarte facil la nivelul credinciosului simplu, dar care este inclus într-un cadru foarte structurat, ca urmare a coordonării din partea organizațiilor partenere implicate.

Din acest motiv, începând cu anul 2016, Programul Masa Săracilor se dorește a fi extins la nivelul parohiilor din Oradea, devenind un instrument de implicare comunitară pentru credincioșii parohiilor orădene și facilitând o mai bună participare a preoților în misiunea socială a parohiilor pe care le păstoresc. Astfel, Programul Masa Săracilor oferă logistica necesară (bucătăria dotată din cadrul centrului social), personalul de specialitate care asistă grupul de credincioși voluntari din parohiile participante la acest program, grupul de beneficiari pentru hrana preparată de voluntari, urmând a fi identificate persoane aflate în dificultate și de către parohiile participante, totul pentru a oferi sprijin în realizarea de activități de asistență social în parohie și promovarea spiritului filantropic și a voluntariatului creștin ortodox în cadrul comunităților parohiale.