Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul S.O.C.I.A.L. prezentat în Episcopia Oradiei

Proiectul S.O.C.I.A.L. prezentat în Episcopia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociaţia „Filantropia” a Episcopiei Oradiei, membră a Federaţiei „Filantropia” a Patriarhiei Române, a organizat, miercuri, 12 decembrie 2012, în sala festivă a Protopopiatului Oradea, activitatea de diseminare a proiectul social „Strategia de ocupare şi calificare prin învăţare şi activităţi pentru libertate” (S.O.C.I.A.L.).

Începând din octombrie 2009, Federaţia „Filantropia” a implementat acest proiect, în urma căruia  Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi parohiile vin în sprijinul foştilor deţinuţi prin diminuarea inegalităţii de şanse în tranziţia de la penitenciar la viaţa socială şi de muncă. Pe lângă partenerii din ţară, proiectul se desfăşoară în colaborare cu parteneri din Italia: Ministero della Giustizia – Ufficio Esecuzione Penale Esterna; Ministero del Lavoro, Saluti e Politichi Sociali; Eupolis Lombardia – Instituto Superioare per la Ricerca, Statistica e La Formazione; Obiettivo Lavoro, Unione degli Assessorati alle Politiche Socio-Sanitare e del Lavoro. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Întâlnirea de la Oradea a fost condusă de părintele Laurenţiu Lazăr, consilier social-filantropic al Episcopiei Oradiei precum şi de doamna Florica Rizoaica, din partea Federaţiei „Filantopia” a Patriarhiei Române.

La eveniment au participat preoţi din Episcopia Oradiei, reprezentanţi ai Penitenciarului Oradea şi ai mai multor organizaţii non-guvernamentale din Oradea şi Bihor.

În urma implementării programului, 124 de persoane aflate în detenţie au fost selectate şi formate în profesii de brutar şi patiser, beneficiind în toată această perioadă de consultanţă, consiliere, mediere, orientare profesională şi sprijin post-detenţie. La final au fost selectaţi 14 deţinuţi care lucrează în domeniul panificaţiei.

Scopul principal al proiectului este reintegrarea în societate a deţinuţilor prin promovarea de modele alternative de sprijinire a ocupării şi dezvoltării de servicii pentru integrare în muncă; dezvoltarea angajabilităţii în entităţi ale economiei sociale şi generarea de locuri de muncă flexibile şi inovative.

Acest proiect este important, deoarece vine să construiască o soluţie pentru foştii deţinuţi printr-o nouă metodologie inovativă, care aduce împreună cele mai relevante organizaţii care pot să sprijine aceste persoane, pentru a pune bazele unor schimbări sustenabile pe termen lung”, a declarat doamna Florina Rizoaica, reprezentanta Federaţiei „Filantopia” a Patriarhiei Române.

În viitor, investiţia realizată prin proiectul S.O.C.I.A.L. va veni în sprijinul unui număr mare de beneficiari, peste 2000 anual, prin serviciile oferite de Punctul de informare şi sprijin, prin accesarea proactivă şi organizată a resurselor din reţelele locale, prin activitatea întreprinderilor şi prin valorificarea produselor acestora. Nu în ultimul rând, veniturile rezultate din activitatea întreprinderilor vor fi şi ele un sprijin suplimentar în implementarea activităţilor specifice structurilor locale cu care se colaborează în teritoriu.