Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Promoția de teologi din 1975 de la Sibiu s-a întâlnit la Oradea

Promoția de teologi din 1975 de la Sibiu s-a întâlnit la Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, absolvenții promoției 1975 a Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, au avut în aceste zile bucuria revederii la împlinirea a 42 de ani de la finalizarea studiilor universitare.

Întâlnirea a avut loc în stațiunea balneo-climaterică Băile Felix de lângă Oradea, organizator al evenimentului fiind protopopul Oradiei, Pr. Dorel Octavian Rus, absolvent al acestei promoții. Dacă în anul 2015, la 40 de la absolvire, întâlnirea a avut loc la Sibiu, împreună cu profesorii și cadrele didactice încă în viață, s-a luat hotărârea ca an de an să fie organizată o astfel de întâlnire în locații diferite.

Pe parcursul celor trei zile ale revederii, 7-9 iunie 2017, foștii absolvenți au petrecut momente emoționante, având posibilitatea de a depăna amintiri și a-și prezenta realizările în plan pastoral-misionar și familial. De asemenea, au vizitat câteva obiective religioase și turistice din Episcopia Oradiei: biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument istoric, din Băile Felix, Mănăstirea Izbuc, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, biserica cu lună din Oradea, Peștera Urșilor, pescăria din Vașcău, ș.a. La biserica „Izvorul Tămăduirii” din Oradea a fost oficiat un parastas pentru ierarhii, profesorii și colegii trecuți la cele veșnice.

Vineri, 9 iunie 2017, preacucernicii părinți, veniți din aproape toate zonele istorice ale țării noastre, însoțiți de doamnele preotese, au avut bucuria întâlnirii cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul a primit oaspeții în paraclisul „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei” de la Centrul Eparhial. Preasfinția Sa a prezentat paraclisul, locul cel mai sfânt al Reședinței Episcopale și muzeul Episcopiei Oradiei.

În pridvorul dinaintea intrării în paraclisul de la Centrul Eparhial şi a intrării în muzeu, Preasfințitul Părinte Sofronie a făcut o frumoasă incursiune în istoria vieţii bisericeşti din Crişana, prezentând scenele pictate magistral în ultimii ani, ce au un profund simbolism bisericesc şi naţional deopotrivă, precum şi galeria de portrete ale Ierarhilor care au arhipăstorit Episcopia Oradiei, începând cu Efrem Banianin al Oradiei și Agriei, amintit în Diploma Leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice din 1695, continuând după 1712 cu Episcopii Aradului și Oradiei, și terminând Chiriarhii Oradiei de după 1920, când a fost reactivată Eparhia Oradiei, dar și ale Mitropoliților Ardealului şi ale Patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, au fost vizitate cele patru încăperi ale muzeului eparhial, unde au putut fi admirate cele peste 200 de exponate din colecţiile de documente, manuscrise și tipărituri, carte veche, icoane pe lemn şi icoane pe sticlă, obiecte de cult, veşminte și obiecte liturgice, adevărate mărturii şi vestigii palpabile ale istoriei, culturii şi spiritualităţii Bisericii strămoşeşti din Ţara Crişurilor.

La fina, Chiriarhul Oradiei a făcut alese urări de ani mulți și binecuvântați oaspeților, în mărturisirea credinței strămoșești în pământul străbun al Ardealului și în întreaga Românie, spre slava lui Dumnezeu și bucuria tuturor celor care cu credință, cu fidelitate și cu bucurie mare Îi slujesc Mântuitorului Iisus Hristos și poporului nostru binecredincios.